Sorin Grindeanu a explicat că în timpul întâlnirilor avute la Bruxelles a vorbit cu reprezentanţii Comisiei Europene despre îngrijorările exprimate în raportul MCV pe tema fenomenului corupţiei care poate afecta investiţiile şi mediul de afaceri din România. Premierul a precizat că paşii promişi în legătură cu MCV în timpul întrevederilor de la Bruxelles vor fi făcuţi întocmai.
„O să vedem ce scrie în detaliu în acest raport, am fost informat în timpul ședinței. O să răspundem, asta este procedura și tot ceea ce am spus și la Bruxelles și zilele trecute legat de pașii pe care ni-i dorim, apropo de MCV, aia vom face. E foarte important pentru noi să înțelegem foarte clar și cuantificabil ceea ce avem de făcut ca și pași pentru înlăturarea MCV-ului, ăsta a fost și rostul unor discuții de la Bruxelles și până la finalul săptămânii o să transmitem aceste semne de întrebare de care vă aminteam joi seara, astfel încât acele clarificări care vor veni să ne facă să alegem calea corectă și viteza corectă pentru a ajunge cât mai rapid la înlăturarea MCV”, a susținut Grindeanu.
El a adăugat că, până acum, la Guvern, nu au apărut semnale din partea mediului de afaceri că problema corupției ar fi un obstacol pentru acest domeniu.
Executivul UE avertizează că astfel de iniţiative ameninţă progresele făcute după aderare în acest domeniu.
„Deşi o ordonanţă de urgenţă ulterioară a Guvernului, emisă pe 5 februarie, a abrogat aceste amendamente, analiza celor două ordonanţe de către Parlament este în curs. Astfel de iniţiative riscă să testeze progresul făcut deja în ultimii 10 ani în acest sector”, se arată în raport, potrivit news.ro.
Corupţia persistă la toate nivelurile în România şi rămâne un obstacol în afaceri, subliniază Comisia. „Corupţia este recunoscută pe scară largă ca o problemă majoră în România, după cum se arată regulat în indexurile privind percepţia (acestui fenomen – n.r.) şi, mai recent într-un Eurobarometru privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a adăugat Executivul UE.
Augustin Lazăr: Ordonanţa 13 nu mai există. Nu mai avem niciun motiv să fim îngrijoraţi
C.E. descrie corupţia şi problemele de guvernare în sectorul public drept principalele provocări pentru mediul afaceri, ce subminează creşterea economică.
Comisia remarcă, însă, că România şi-a intensificat în ultimii ani lupta împotriva corupţiei, că are un cadru legal solid în acest sens şi că instituţiile judiciare care combat acest flagel sunt puternice.