„Pe primul trimestru vom realiza un excedent, contrar unor analisti care au preconizat deficit, de 1,64 de miliarde de lei, adică 0,2% din PIB. Veniturile totale ale bugetului consolidat vor fi cu 4 miliarde de lei mai mari decat trimestrul I al anului trecut, investitiile vor fi cu 10 miliarde mai mari in 2017 fata de 2016. Colectarea pe TVA a crescut cu 2,5 % in martie si 8,9% in martie. De asemenea, s-au creat 62.000 de noi locuri de munca in primele luni ale anului, iar rata somajului a ajuns la un record minim istoric in ultimii 27 de ani. În ceea ce priveşte obiectivele viitoare, vorbim de finalizarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală si ridicarea de tronsoane, foarte importante din punct de vedere al infrastructurii…E un domeniu pe care eu il consider esential. Oriunde am fost..si maine plec in tara…infrastructura e cheie pentru dezvoltarea Romaniei. Am avut bani europeni in exercitiul trecut pe care nu am reusit sa ii cheltuim pe infrastructura… s-au fazat bani..in loc sa venim cu proiecte noi. Acum au inceput si se lucreaza si am intalniri saptamanale cu cei din transporturi pentru ca tot ce tine de demararea acestor lucrari sa inceapa repede. Complementar, vorbim de un proiect de lege pe care vrem sa il adoptam pentru proiectele strategice pentru ca vrem sa simplificam foarte mult, in acord cu cerintele UE, tot ce tine de achizitie si implementare pe 3 mari domenii: infrastructura, energie si aparare. Anul acesta tronsoane din autostrada Lugoj – Deva vor fi date spre utilizare, nu tot…pentru ca e celebra faza, unde lucrarile sunt mai ample pentru niste tuneluri pentru ursi, sigur, nu prea sunt ursi, dar trecem peste. Pe partea cealalta, cea legata de Pitesti Sibiu, incep lucrurile, documentatiile, putem sa spunem cat se poate de ferm, referitor la ceea ce s-a angajat ministrul Transporturilor si CNAIR, ca pe Lotul 1 si 5 se pot ridica lucrari. O sa urmaresc saptamanal pentru ca este cheie. În Romania, mai mult s-a desenat cu carioca pe tabla. S-au desenat masterplanuri şi nu s-au facut. Trebuie sa depasim aceasta etapa„, a declarat Sorin Grindeanu la România TV.
Sorin Grindeanu a vorbit şi despre legea salarizării şi a spus că faptul că va exista o dezbatere în Parlament pe aceasta tema este un lucru foarte bun:
„Legea salarizării e o masura pe care trebuie sa o adoptam. Aceste saptamani care sunt folosite pentru a primi amendamente reprezinta un lucru foarte bun. Impactul pe care o asemenea lege o are asupra vietii tuturor romanilor e mai bine sustinut de o dezbatrere in forul care trebuie sa adopte si sa aprobe legi, adica Parlamentul. Trebuie sa fie asumata de coalitia care formeaza acest guvern…efortul bugetar de 32 de miliarde este pana in 2020, nu este anual. E foarte bine ca va exista aceasta dezbatere„, a declarat Sorin Grindeanu.
Premierul a declarat că MCV-ul se vrea înlăturat până în prima jumătate a anului 2019, perioadă în care România va deţine preşedinţia UE. „Criteriile MCV nu se vor mai schimba. Au fost o tinta in miscare, la inceput au fost total diferite fata de acum. Vrem sa atingem aceste criterii astfel incat MCV sa fie inlaturat. Fiecare institutie care are anumite lucruri de facut va trebui sa-si atinga tintele. Acest mecanism din 2019 se vrea inlaturat„, a spus Sorin Grindeanu.
În ceea ce priveşte relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis, Grindeanu a spus că în această perioadă a Sărbătorilor Pascale nu au vorbit: „În ultima perioada, cu sarbatorile, dialogul nu a fost. Institutional lucrurile merg cat se poate de corect si constitutional„.