Sorin Marin a spus, la intrarea în sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, că le va spune procurorilor tot ce ştie despre situaţia companiilor şi despre acest caz.
Omul de afaceri Sorin Marin a participat, alături de Dinu Patriciu, la preluarea, în aniii ’90, de pe piaţa bursieră a unui pachet de acţiuni Rompetrol. În 2001, Marin şi-a vândut acţunile deţinute la Rompetrol.
Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.
Printre persoanele vizate în anchetă sunt Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Rafinare, în prezent şef al diviziei de Rafinare şi Petrochimiei în KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chiş, fost vicepreşedinte al grupului Rompetrol şi fost acţionar, şi Adrian Volintiru, fost preşedinte al AVAS în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013, fost secretar de stat în Ministerul Economiei. şi fost director financiar al Rompetrol. De asemenea, în anchetă sunt vizaţi şi foşti funcţionari care l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
În dosarul Rompetrol 2, marţi au fost audiaţi reprezentanţii companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, după ce luni a fost pus sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale celor trei companii, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.
La DIICOT au fost, din partea KMG International, Azamat Zhangulov, şi un avocat care a reprezentat Oilfield Exploration Business. Aceştia au dat declaraţii în faţa anchetatorilor referitoare la preluarea Rompetrol şi au spus că vor colabora cu autorităţile române pentru ca investigaţia să fie soluţionată cât mai rapid, „astfel încât activităţile şi reputaţia companiei să nu fie afectate”.
KMG International, o filială a grupului kazah KazMunayGas care deţine rafinăria Petromidia, a anunţat, printr-un comunicat transmis News.ro, că a fost citată, alături de alte societăţi, ca părţi într-un dosar al DIICOT şi a afirmat că va folosi toate mecanismele legale, în România şi pe plan internaţional, pentru a-şi proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei, deşi grupul a semnat recent un acord prin care cedează controlul afacerilor din România unei companii chineze.
DIICOT a anunţat, luni, că procurorii au instituit, în dosarul Rompetrol 2, sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale KazMunayGas International, Oilfield Exploration Solutions şi Rompetrol Rafinare, precum şi pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.
Procurorii DIICOT au dispus, în 22 aprilie, schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 14 suspecţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste fapte, precum şi spălare de bani.