Reuniunea i-a adus pentru a doua oara la aceeasi masa pe primarii din Atena, Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Helsinki, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Roma, Sofia, Stockholm, Tallin, Valetta, Viena, Vilnius, Varsovia si Zagreb. Intalnirea a fost initiata si gazduita de Comisarul pentru Politica Regionala si Urbanism, Johannes Hahn si de Directorul General al DG Regio, Walter Deffa.
In deschidere, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dorit sa sublinieze importanta Agendei Urbane a Uniunii Europene si necesitatea dezvoltarii acesteia in stransa cooperare cu primarii capitalelor europene.
Intalnirea, desfasurata sub titlul „CITIES – Orasele de maine: Investind in Europa” vine sa confirme sprijinul si implicarea pe care isi propun sa o acorde capitalele in implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse in strategia Europa 2020, aceasta urmand a fi supusa unui proces de revizuire si completare in perioada imediat urmatoare, inclusiv pe baza concluziilor ce vor rezulta din definitivarea Agendei Urbane a Uniunii Europene.
In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la importanta cresterii calitatii vietii cetatenilor, un prim instrument in atingerea acestui deziderat reprezentandu-l definitivarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. „In opinia mea, Agenda Urbana Europeana ar fi trebuit fundamentata si adoptata ca document programatic al dezvoltarii Uniunii Europene ieri, dar nu-i tarziu nici acum. Totusi, sa nu uitam ca Agenda trebuie sa fie mai degraba o misiune, si nu doar o viziune”, a declarat primarul Capitalei.
In definirea cadrului de referinta al Agendei va trebui urmarita obtinerea unui grad optim de flexibilitate „astfel incat sa fie prevenita fragmentarea politicilor de dezvoltare, dar sa fie si armonizate elementele locale bazate pe identificarea propriilor nevoi ale unui teritoriu limitat cu obiectivele strategice de dezvoltare a unei tari sau a intregii Europe”, a tinut sa adauge Sorin Oprescu.
In interventia sa, primarul Vienei, Michael Häupl, a dorit sa evidentieze importanta acestui dialog, Agenda Urbana fiind rezultatul dezbaterilor avute in trecut. Totusi, „fara un plan de aplicare, fara un plan de actiune, Agenda risca sa devina un alt document intr-un sertar. Insistam asupra importantei mentinerii acestui dialog si dupa alegerile europarlamentare din acest an, orasele si capitalele fiind pana de curand mai degraba ignorate in procesul decizional la nivelul Uniunii Europene, revenirea la situatia anterioara nefiind de dorit”, a mentionat Häupl.
Johannes Hahn a multumit participantilor la reuniune si si-a exprimat increderea ca prin contributia nemijlocita a celor prezenti la reuniune, „lucrurile nu vor ramane la stadiul de simple vorbe. Agenda Urbana reprezinta un pilon important pentru viitor, pentru Startegia Europa 2020. Chiar daca la acest moment, singurul lucru concret pe care l-am obtinut il reprezinta alocarea de catre guvernele nationale a 5% din fondul de dezvoltare, eu cred ca prin recunoasterea importantei oraselor capitala, Uniunea Europeana va trebui sa transpuna aceasta realitate in toate politicile unionale”, a declarat Comisarul UE, Johannes Hahn.
La finalul reuniunii, participantii si-au reiterat dorinta de a regasi acest cadru de dialog formalizat si mentinut si pe viitor, o noua reuniune de lucru urmand sa aiba loc la Roma, la invitatia adresata de primarul capitalei italiene, Ignazio Marino, care a salutat si pe aceasta cale initiativa UE de a deschide calea dialogului direct, acordand astfel acestor orase statutul de parteneri.