„Nu este firesc să-mi pun întrebarea care sunt consilierii generali legitimi în acest Consiliu (…) Trebuie clarificată urgent această situaţie prin lege pentru a combate şi interzice traseismul politic după derularea procesului electoral până la următoarele alegeri. De aceea mi-am propus să consult Autoritatea Electorală Permanentă, specialiştii în justiţie, Avocatul Poporului şi eventual Curtea Constituţională pentru clarificarea acestor situaţii ambigue care sunt contrare votului cetăţenilor la data care a avut loc, în cazul de faţă iunie 2012„, a declarat Sorin Oprescu, după ce şedinţa ordinară a CGMB a fost suspendată miercuri, din lipsă de cvorum.
Potrivit acestuia, deşi actuala lege nu prevede, poate în situaţii de acest gen trebuie să apară noi reglementări care să respecte principiul democraţiei şi voinţa votului popular.
‘Preocuparea mea este ca orice vot exprimat în CGMB să fie valid şi în deplină legitimitate. Nu pot să mă joc şi să risc să existe hotărâri ale Consiliului General care după aceea să poată fi contestate, suspendate sau anulate ulterior votului din CGMB, pentru că aceasta perturbă legalitatea desfăşurării activităţii executive. Mă refer la investiţii cu fonduri locale sau europene, funcţionarea serviciilor publice ale oraşului şi tot ce ţine de activităţile curente. Ca şi pe 23 iulie, astăzi avem aceeaşi situaţie confuză asupra legitimităţii consilierilor generali’, a spus Oprescu.
Sorin Oprescu: Viceprimarii Dan Darabont şi Marcel Nicolaescu şi-au păstrat funcţiile
‘Nu s-a întâmplat acest lucru, în continuare vin hârtii de la partide că unii sunt daţi afară, alţii nu sunt daţi afară, apoi aceia daţi afară sunt reintroduşi ca valizi, unii dintre consilieri şi-au atacat în instanţă propriile partide ca să-şi clarifice din punct de vedere statutar poziţia. Eu îmi pun problema dacă ei mai ştiu în ce partid sunt, dacă mai sunt membrii în propriile partide şi dacă nici partidele nu ştiu dacă îi mai au sau nu ca membri. De unde să ştiu calitatea lor de consilieri generali şi legalitatea cu care dânşii votează?‘, a menţionat Oprescu.
El a atras atenţia că activitatea unui oraş nu trebuie perturbată de factorul politic. ‘Cel mai probabil situaţia de la Bucureşti se întâmplă în toată ţara şi este o consecinţă a reaşezării scenei politice la jumătate de ciclu electoral. Din punct de vedere politic este o nouă configuraţie, iar din punct de vedere juridic este o altă configuraţie: unii au candidat pe lista USL, care nu este dizolvată juridic şi în această situaţie oricine a candidat pe lista USL trebuie să aibă semnăturile ambelor partide ce au depus listele electorale, numai că partidele componente fac parte acum din alte alianţe politice’, a adăugat Oprescu.
„Bucureştiul nu poate fi blocat de situaţii politice contradictorii, paradoxale, cu iz de ilegalitate, contrare interesului public”, a completat Oprescu.
ŞEDINŢA CGMB SUSPENDATĂ
Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) convocată pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost închisă la două ore după ora anunţată pentru deschidere, după ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfăşurării acesteia.
În sala de şedinţe a CGMB au fost prezenţi 24 de consilieri de la PSD, PC şi PP-DD. După două ore de discuţii între consilierii generali şi secretarul general al Primăriei Municipului Bucureşti (PMB), Tudor Toma, şedinţa nu a mai fost ţinută, având în vedere că pentru desfăşurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validaţi, respectiv 26 de consilieri.
Timp de două ore, discuţiile au avut în vedere faptul că în urma numeroaselor şedinţe de îndată, precum şi a şedinţei ordinare desfăşurate săptămâna trecută, în CGMB există validaţi, în prezent, 56 consilieri generali.
Şedinţă cu SCANDAL la Primăria Capitalei. Sorin Oprescu a părăsit sala de consiliu
Cu ocazia discuţiilor, secretarul general al PMB a aflat că are depusă plângere penală la Parchetul general, iar liderul consilierilor generali PSD, Bogdan Georgescu, a cerut prefectului Capitalei o analiză a activităţii lui Toma.
Consilierii PDL şi PNL au anunţat, înaintea de ora pentru care fusese convocată şedinţa ordinară de miercuri (13.00), că nu participă la aceasta, susţinând că a fost convocată ilegal de către primarul general Sorin Oprescu.
„Consilierii generali ai PDL şi PNL de la Primăria Capitalei nu vor participa astăzi la şedinţa ordinară convocată ilegal de Sorin Oprescu, în semn de protest faţă de abuzurile repetate săvârşite de primarul general. PDL şi PNL îi cer lui Sorin Oprescu să renunţe la mascarada politică şi să respecte legea”, s-a arătat într-un comunicat al PDL Bucureşti.
În 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formată din PDL, PNL şi trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din acea zi, care a fost ţinută deşi primarul general Sorin Oprescu anunţase reconvocare ei pentru 30 iulie.
PSD A PIERDUT majoritatea în CGMB. Viceprimarii social-democraţi au fost SCHIMBAŢI din funcţie
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis reconvocarea şedinţei ordinare a CGMB din 23 iulie pentru data de 30 iulie, cu aceeaşi ordine de zi, după ce „anumite partide politice au transmis solicitări de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului”.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, în 22 iulie, că viceprimarii sunt cei care au fost întotdeauna, numiţi, respectiv Dan Darabonţ şi Marcel Nicolaescu, el precizând că toate hotărârile de schimbare a acestora au fost luate în şedinţe de îndată, care au fost atacate.