Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA. Oprescu a fost prins cu 25 de mii de euro mită pentru un contract de lucrări publice. Procurorii percheziţionează casa primarului de câteva ore, OPrescu este şi şi el acolo. În acest timp, președintele PMP, Eugen Tomac, cere demisia lui Oprescu spunând că „un primar trebuie să răspundă doar în fața comunității care l-a ales”.
„Reținerea primarului general confirmă reflexele de mână lungă care au dominat clasa politica de tranziție. Primarul USL, Sorin Oprescu, a fost atât de sigur pe el încât a avut impresia ca poate face orice cu resursele Bucureștiului. E tot mai clar că ghilotina DNA este hotărâtă să smulgă din rădăcini acest reflex ticălos al tranziției. Un primar trebuie să răspundă doar în fața comunității care l-a ales, nu în fața unor grupuri de interese care îl transformă în slugă,” a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
PMP subliniază că Oprescu ”trebuie să demisioneze imediat”, înainte de a aduce un prejudiciu de imagine uriaș bucureștenilor.
”Sorin Oprescu trebuie să demisioneze imediat! Corupția la nivel înalt pare să nu aibă sfârșit în România. București, capitala României, este și ea afectată de corupție, la cel mai înalt nivel. Chiar primarul general al Capitalei, posibil candidat la un nou mandat din partea PSD, a fost reținut de către procurorii DNA, fiind prins în flagrant delict de luare de mită. Rezonanța internă și externă a acestui caz fără precedent, chiar și pentru o țară recunoscută pentru o administrație profund coruptă, îl obligă pe Sorin Oprescu să demisioneze imediat din funcția de Primar General, înainte de a aduce un prejudiciu de imagine uriaș bucureștenilor”, se mai arată în comunicatul PMP.
Şi europarlamentarul PNL Cristian Bușoi cere demisia lui Sorin Oprescu.
„Primarul general Sorin Oprescu ar trebui să își dea demisia din funcție dacă judecătorii vor confirma arestarea sa! Mi se pare foarte greu de înțeles ca, în condițiile în care există foarte multe rezultate concrete ale DNA care scanează și curăță societatea românească și propriul consilier a fost reținut, să te pretezi la astfel de gesturi în calitate de primar general al Capitalei. Dacă instanța confirmă arestarea domnului Oprescu, cred că se impune de urgență demisia din funcție”, a precizat Bușoi duminică pe Facebook.
Președintele Grupului de Inițiativă al Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan, afirmă că primarul general Sorin Oprescu, „capul corupției din Primăria Capitalei, trebuie să demisioneze chiar astăzi” și susține că reținerea edilului pentru corupție confirmă demersul Uniunii de a strânge semnături pentru demiterea acestuia.
„La sfârșitul lunii iulie am făcut o analiză a activității celor 7 ani de mandat ai lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, în care am subliniat amploarea fenomenului corupției la nivelul acestei instituții.
Le-am cerut atunci bucureștenilor să vină alături de noi și să ne susțină în demersul nostru de a strânge semnături pentru demiterea lui Oprescu. Reținerea de către DNA a Primarului General pentru infracțiuni grave de corupție legitimează acțiunea noastră de a-l demite pe edilul Capitalei. Salutăm efortul DNA de a tăia capul caracatiței corupției din Primăria Generală și susținem campania de curățenie începută de procurorii anticorupție la nivelul administrației. Sorin Oprescu, capul corupției din Primăria Capitalei trebuie să demisioneze chiar astăzi”, declară Nicușor Dan, citat într-un comunicat transmis duminică AGERPRES.
El spune că USB va continua ”lupta cu administrația coruptă din primăriile din București” și pledează pentru ”o resetare generală”.
„Vom continua să vorbim de cheltuirea nejustificată a banului public, de încălcarea legilor, de ineficiența serviciilor publice. Suntem obligați să aducem în administrația publică din București un alt tip de oameni, din afara politicii, profesioniști în domeniile lor, care cunosc problemele Bucureștiului, respectă legea și comunitatea locală”, adaugă Nicușor Dan.
Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, a fost reţinut de procurorii DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită. Procurorii au descoperit lui bani care ar fi fost luaţi ca mită de la operatori economici. La această oră sunt în desfăşurare 13 percheziţii în acest dosar, vizate fiind, printre altele, cele două locuinţe ale lui Sorin Oprescu, dar şi cele ale unor directori din primărie, sediile mai multor firme care ar fi dat mită, Primăria Capitalei şi Administraţia Cimitirelor. Sorin Oprescu va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că în perioada 2013-2015, „un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București„.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
Potrivit procurorilor, la data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.