Sorin Oprescu a fost supus, miercuri, unei noi intervenţii chirurgicale. Medicii de la „Institutul Marius Nasta” din Capitală i-au extirpat nodulul descoperit la unul dintre plămâni. Fostul edil s-a prezentat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi audiat. Acesta le-a mărturisit jurnaliştilor că se simte mai bine după externare.
Sorin Oprescu a mai declarat că a depus o cerere pentru a i se ridica interdicţia de a lua legătura cu iubita lui pentru că are nevoie ca cineva să aibă grijă de el. „Este vorba de a avea pe cineva care să aibă grijă de mine. În situaţia asta, vă daţi seama, dacă vreau să mă duc să cumpăr o pâine, trebuie să cer voie„, a spus Oprescu.
Sorin Oprescu, judecat în arest la domiciliu pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu, s-a internat la Institutul „Marius Nasta” pentru o operaţie la plămâni după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să respingă contestaţia procurorilor DNA.
CITEŞTE ŞI: Oprescu poate merge la spital FĂRĂ să ANUNŢE Poliţia, până în 10 decembrie
În 20 noiembrie, Sorin Oprescu şi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, au fost trimişi în judecată, de procurorii DNA. Popa este acuzat că ar fi constituit un grup infracţional care a urmărit luarea de mită, din sume provenite din bugetul Primăriei Capitalei, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Sorin Oprescu.
În acelaşi dosar sunt judecaţi Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.
„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, „culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii”.