Sorin Oprescu era de părere, în urmă cu aproape două luni, că „fiecare poartă responsabilitatea pentru ceea ce face” în faţa legii şi a DNA. „Nimeni nu are motive să nu se teamă (de DNA, n.r.) pentru că vedem ce vedem la televizor, vedem şi partea de derapaje atunci când acuzi. Activitatea este colectivă în orice fel de structuri, fie că este vorba de o structură instituţională sau privată. Dar responsabilitatea o poartă fiecare pentru ceea ce face”, declara Sorin Oprescu, la România TV.
Întrebat dacă există vreun contract semnat sau vreo retrocedare care să nu-i dea pace noaptea, Oprescu a răspuns că nu, întrucât „până în 2008 ce a fost de împărţit s-a împărţit”. „Oamenilor din primăre le e frică să mai semneze ceva. Atmosfera generală e de vină, atmosfera de culpabilizare care s-a întins şi, de ce să nu spunem, aplauzele la scenă deschisă ale celorlalţi”, adăuga atunci Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu, primarul municipiului Bucureşti, a fost reţinut de procurorii DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru luare de mită. Procurorii au descoperit asupra bani care ar fi fost luaţi ca mită de la operatori economici. La această oră sunt în desfăşurare 13 percheziţii în acest dosar, vizate fiind, printre altele, cele două locuinţe ale lui Sorin Oprescu, dar şi cele ale unor directori din primărie, sediile mai multor firme care ar fi dat mită, Primăria Capitalei şi Administraţia Cimitirelor. Sorin Oprescu va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Duminică au loc percheziții domiciliare în 13 locații, situate în municipiul Bucureşti, şi judeţele Bacău, Călăraşi şi Ilfov, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, potrivit DNA.
Surse judiciare precizează că au loc percheziţii şi la Administraţia Cimitirelor, la Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, la Primăria Bucureşti şi la cele două locuinţe ale lui Sorin Oprescu.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că în perioada 2013-2015, „un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București„.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut de Sorin Oprescu, susţin procurorii. „Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar”, se arată în ordonanţa DNA.
Potrivit procurorilor, la data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Sorin Oprescu, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.