Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Medicul Sorin Oprescu, primar suspendat al Capitalei, a declarat marți că nu îl cunoaște pe patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrescu, susținând că "este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor".
Romania TV
10 mai 2016, 08:44
Sorin Oprescu: Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor VIDEO

Prezent marți la sediul Curții de Apel București, unde se judecă o contestație depusă în dosarul în care este trimis în judecată pentru corupție, Sorin Oprescu le-a declarat jurnaliștilor că nu îl cunoaște pe Dan Condrescu, ci pe tatăl acestuia, care era farmacist șef la Spitalul Universitar.

Întrebat dacă ar avea curajul să se interneze într-un spital unde au fost găsiți dezinfectanți diluați, Oprescu a spus: „Da, pentru că lucrez într-o secție de chirurgie, văd și eu care este starea în secție, care este starea în spital. (…) Este exagerată chestiunea cu infecții care provoacă moartea oamenilor. Nu peste tot. Din ce cauză, cum, concentrație, contracte sunt departe de lucrurile astea, tocmai pentru faptul că nu am fost în ultimii șapte ani și jumătate în miezul sistemului, dar asta nu a înseamnă că nu am avut grijă de spitalele pe care le-am avut în custodie”.

Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. 1 spital din 6 are probleme

Sorin Oprescu spune că nu îl cunoaşte pe Dan Condrea, dar l-a cunoscut pe tatăl acestuia, iar contractual încheiat de Spitalul Universitar în 1994, când el era manager, a fost pentru o farmacie care a şi funcţionat, fără legătură cu dezinfectanţii, fiind aprobat de Consiliul de Adminsitraţie al SUUB.

„L-am cunoscut pe Condrea cel bătrân, nu şi pe cel tânăr. Contractul a fost încheiat cu Spitalul Universitar, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, în 1994. Era vorba de o farmacie, nu de un cinematograf sau de o cofetărie. (…) Contractele alea sunt semnate în urmă cu 20 şi ceva de ani, se făcea vorbire în ele de farmacie, ceea ce a şi fost, şi cu distribuţie de medicamente, cu aprobarea Consiliului de Adminisraţie, conform Legii 15 din 1990. Este exclus să fi semnat ceva pe perioada cât am stat la masterat”, a declarat Oprescu.

Întrebat dacă atunci când a fost director al Spitalului Universitare a folosit dezinfectanţi de la Hexi Pharma, Oprescu a răspuns: „Nici nu exista aceasta firmă la vremea respectivă. Era vorba de farmacistul şef şi de încă un farmacist , o societate comercială, cred că Mateescu se numea, care au încheiat acest contract. La urma urmei, nu am făcut un cinema, ci o farmacie care a funcţionat. Nu avea nicio legătură de detergenţii”.

Ministerul Sănătăţii a decis extinderea prelevării testelor de sanitaţie privind utilizarea biocidelor

El a precizat că s-ar delimita de speculaţiile că există o complicitate între oamenii de afaceri şi managerii spitalelor, întrucât achiziţiile acestor produse sunt făcute electronic.

„Nenoricirea face ca după ani de zile să funcţioneze preţul cel mai mic. Achiziţia este făcută conform legilor şi normelor în vigoare. În condiţiile astea, se poate întâmpla – ar trebui să nu se poată, dar uite că se poate – să diminueze concentraţiile”, a precizat Oprescu.

În legătură cu infecţiile nosocomiale din spitale, Oprescu a spus că, în urmă cu 20 de ani, existau epidemiologi şi microbiologi care făceau testări.

„Nu se mai întâmplă de un car de ani pentru că locurile în fiercare an s-au tot spus că se scot la concurs şi în fiecare an, între de 15 şi 20 februarie, indiferent de Guvern, se blochează, mă refer la locurile bugetate în spital. Trebuie să înţeleagă că nu toate structurile pot funcţiona cu lipsuri de genul ăsta şi iată că ajungem într-o situaţie din asta imposibilă”, a adăugat Oprescu.

Compania Hexi Pharma a funcţionat ani de zile în Spitalul Universitar, cu un sediu primit gratuit de la spital şi cu întreţinerea plătită tot de spital, a scris Digi 24, care prezintă şi contractual de asociere încheiat atunci.

Consiliul de administraţie al Spitalului Universitar, condus de Sorin Oprescu, a acceptat înfiinţarea unei farmacii-laborator private în incinta instituţiei. Potrivit contractului, spitalul punea la dispoziţie un spaţiu delimitat din perimetrul farmaciei existente, cu funcţionalitate separată, cu suprafaţa de aproape 100 de metri pătraţi, complet utilat. Spitalul Universitar se angajează să suporte în totalitate facturile la energie electrică, apă şi gaze, dar şi 20 la sută din costurile de producţie.

Şeful de producţie al noii societăţi „Universitar Farma” a fost Virgil Condrea, tatăl lui Dan Alexandru Condrea, acesta fin urmă intrând în acţionariatul firmei în 1996, la vârsta de 21 de ani, pe vremea când era student la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Capitală. În 2005, societatea şi-a schimbat numele în Hexi Pharma, potrivit Digi 24.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.

De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Parchetul instanţei supreme a anunţat, pe 4 mai, că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin