La reuniunea, gazduita de Primarul Parisului, Anne Hidalgo si de edilul Romei, Ignazio Marino, au participat si Presedintele Frantei, Francois Hollande, ministrul Afacerilor Externe si al Dezvoltarii, Laurent Fabius, precum si Comisarul UE pentru Energie si Combaterea Schimbarilor Climatice, Miguel Arias Canete.
Participantii au convenit asupra importantei impartasirii bunelor practici in domeniul combaterii schimbarilor climatice.
In alocutiunea sa, Presedintele Republicii Franceze a tinut sa sublinieze: „Modificarile climatului sunt evidente, fiind prezente in viata noastra. Viitorul cetatenilor si securitatea acestora sunt puse intr-un real pericol, modificarile radicale de clima putand conduce la migrari ale populatiei si, in ultima instanta, chiar la conflicte armate”. Totodata, seful statului francez a tinut sa remarce ca, desi asemanatoare, problemele schimbarilor climatice la nivelul oraselor si regiunilor europene „nu permit intotdeauna adoptarea unor solutii unice si, de aceea, nu ar trebui sa cautam impunerea de reguli. Cat timp, insa, exista determinare in combaterea si prevenirea schimbarilor climatice, iar reuniunea de astazi si cea ce va urma in decembrie tot la Paris ne arata ca ea exista, putem spera la viitor”.
In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la nevoia elaborarii unor strategii de dezvoltare urbana integrate si durabile, cu master-planuri fundamendate, in stricta compatibilitate cu particularitatile fiecarei structuri urbane.
„Astazi, ne aflam aici pentru ca nimeni nu a reusit, inca, sa identifice acea solutie universal valabila, care sa ne furnizeze cresterea calitatii vietii cetatenilor nostri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne straduim sa promovam solutii alternative de transport, sa crestem eficienta energetica, sa identificam modalitati concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucurestiul nu face exceptie. Poate ca a venit insa momentul sa evaluam in mod obiectiv costurile si beneficiile. Schimbarile climatice reprezinta o problema fundamentala pentru noi toti, insa solutia valabila intr-un oras cu 1 milion de locuitori, cu siguranta nu este valabila in cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori„, a declarat Sorin Oprescu.
La finalul acestei reuniuni, participantii au adoptat in unanimitate Declaratia de la Paris privind Combaterea Schimbarilor Climatice prin care s-au angajat să contribuie impreuna la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 20% până în 2020 si cu minim 40% pana in 2030. Declaratia cuprinde, de asemenea, un set de actiuni programatice si de masuri vizand colaborarea si schimburile intre entitatile non-statale in domeniul bunelor practici relevante.
Reprezentanti ai peste 60 de milioane de locuitori atrag atentia asupra necesitatii implementarii cat mai rapid cu putință a Directivei Uniunii Europene 2014/24/EU. Directiva UE incurajazeaza initierea de proiecte pilot pentru achiziții sau investiții comune în bunuri publice și servicii „verzi”, în beneficiul municipalităților și comunităților locale, respectiv prin crearea de grupuri de achiziții publice la nivelul municipalităților din Europa.
Tot joi, Primarul General, Sorin Oprescu, a avut o intalnire bilaterala cu omologul sau, doamna Anne Hidalgo, la sediul Primariei Parisului.
Cu acest prilej, cei doi edili au subliniat importanta rolului administratiilor locale in rezolvarea unora dintre problemele nationale precum migratia, solidaritatea functionand, de multe ori, mai bine intre orase decat intre tari.
In cadrul intrevederii, Sorin Oprescu si Anne Hidaldo au punctat domeniile in care cele doua municipalitati urmeaza sa colaboreze pe viitor printre care: urbanismul, serviciile medicale, schimburile educationale si culturale, toate acestea urmand sa faca obiectul reactualizarii Protocolului de colaborare existent intre Bucuresti si Paris, incepand cu 1996.
Dialogul initiat intre cele doua municipalitati urmeaza sa fie continuat la Bucuresti, Anne Hidalgo acceptand invitatia Primarului Sorin Oprescu de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti, in perioada urmatoare.
Reuniunea Primarilor Capitalelor si Marilor Orase Europene pentru Combaterea Schimbarilor Climatice care a vut loc la Paris a avut ca scop crearea unui dialog mai strâns între orașe, prin schimburi frecvente de studii și bune practici , dar si semnarea Declaratiei Comune in pregatirea Conferintei ONU privind schimbarile climatice,care va avea loc tot la Paris, in perioada 30 noiembrie-11 decembrie 2015.