Oprescu a spus că acest proiect va transforma Dunărea de Jos într-una dintre cele mai atractive şi mai eficiente zone ale Europei.
„Un loc aparte, dar pe care îl considerăm esenţial pentru dezvoltarea nu numai a Bucureştiului, dar şi a întregii zone este racordarea Capitalei la Dunăre prin canalul Bucureşti-Dunăre, materializând astfel axa Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucureştiul poate şi trebuie să fie conectat cu celelalte capitale şi mari centre urbane europene. Prin şi pe Dunăre putem pune bazele unei reale reţele europene de cai navigabile cu acces direct la portul maritim Constanţa, asigurând astfel închiderea lanţului logistic multimodal european. Canalul Bucureşti-Dunăre poate reprezenta prima implementare de soluţie multimodală de transport în regiunea de sud a Dunării„, a declarat primarul general.
Referindu-se la strategia UE pentru regiunea Dunării, el a precizat că aceasta e „salvatoare şi vitală”, având în vedere problemele complexe existente mai ales în zona Dunării de Jos.
„Această zonă şi-a căpătat, în mod regretabil aş spune eu, numele de zona periferică a Europei, situaţie accentuată de percepţia actuală de bariera naturală dată de Dunăre. Dunărea este o punte, şi nu o barieră. Dunărea este cea care ne leagă, şi nu cea ce ne separă. Trebuie să trecem însă de la declaraţii la fapte, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte comune la nordul şi la sudul Dunării, de iniţiere a unor axe de dezvoltare paralele cu traseul Dunării şi în imediata vecinătate a acestuia. Numai astfel îmi permit să cred că decalajele economice şi sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunăre din Germania şi până la Marea Neagră pot fi reduse şi, într-un viitor comun european, eliminate”, a declarat Oprescu.