Sorin Ovidiu Vîntu a susținut, la Realitatea Plus, că Fondul Național de Investiții (FNI) pe care l-a înființat în 1996 și care a funcționat ca joc piramidal, ducând la păgubirea a peste 300.000 de investitori, a ajuns să se părbușească, de fapt, din cauza statului.
Anca Alexandrescu: Câți bani ați furat de la FNI?
Sorin Ovidiu Vîntu: După ce zeci de procurori și sute de polițiști au răscolit ani de zile, nu au găsit nici măcar un leu furat, nimeni nu a furat bani de acolo. A fost un sistem piramidal în care cei care își retrăgeau banii erau plătiți de cei care investeau. Eu am fost condamanat 100 de ani de pușcărie ca să se dea satisfacție unui public nătâng. Și am fost condamndat pentru spălare de bani, nu pentru furt. O porcărie, evident, pentru că spălarea de bani presupune că banii folosiți într-o afacere, într-un transfer bancar, sunt bani folosiți ilegitim. Tocmai v-am spus că nu s-a furat niciun ban de acolo, iar banii mei erau perfect legitimi.
A.A.: Totuși, domnule Vîntu, afacerea sau acest sistem piramidal, spre deosebire de Caritas, a fost făcut cumva cu garanția statului român, ca să dea credibilitate acestei afaceri. CEC-ul l-a garantat.
SOV: De acord, Banca Agricolă de asemenea. Numai că eu am vândut acest fond de investiții în 1997, Banca Agricolă, CEC-ul au intrat ca acționari în FNI mult după ce am vândut eu. Să presupui că eu, deci nemaifiind acționar acolo, am convins CEC, Banca Agricolă să intre acționari acolo este o stupiditate. Numai o forță statală superioară putea face acest lucru.
A.A.: Au fost oameni din statul român care au profitat de această afacere? Au luat bani din această afacere?
SOV: Probabil, nu știu. Nu am stat să verific investitor cu investitor, mai ales că în ’97 am vândut, după aceea nu am mai avut acces la baza de date. Fondul s-a prăbușit în anul 2000, deci la trei ani și ceva după ce l-am vândut.