Sorin Roşca Stănescu s-a implicat în procesul de privatizare a combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, trimiţându-i premierului Victor Ponta un document semnat de Eugen Anca, un asistent al lui Dan Diaconescu, care încerca să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al combinatului.
Scrisoarea a fost prezentată de România TV, în emisiunea Tonomatul lu’ Ciutacu.
„Vă transmit cât pot de urgent acest mesaj în speranţa că vă poate fi de folos. Textul pe care îl ataşez este identic cu cel pe care l-am primit eu însumi de la domnul Eugen Anca, care îl asistă pe Dan Diaconescu în această tranzacţie cu cântec. Cred că informaţiile din mesajul pe care l-am primit pot fi utile pentru luarea unei decizii corecte. În ceea ce mă priveşte, am libertatea deplină de la domnul Eugen Anca, înţeleg că şi de la Dan Diaconescu, de a vă prezenta integral acest document”, scria Sorin Roşca Stănescu în documentul trimis premierului.
Invitat la România TV, Sorin Roşca Stănescu a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi încercat să facă trafic de influenţă, apreciind că gestul său a fost „un ajutor colegial”, pentru care premierul Ponta i-a şi mulţumit.
„Scrisoarea conţinea o chestie utilă pentru guvern”, a declarat Roşca Stănescu, la România TV, adăugând că în documentul trimis lui Victor Ponta Eugen Anca furniza toate datele privind investitorii care voiau să participe la privatizarea Oltchim şi date foarte importante pentru decizia pe care Guvernul avea să o ia.
Iată o parte din conţinutul scrisorii semnate de Eugen Anca şi trimisă de Sorin Roşca Stănescu mai departe, premierului Victor Ponta:
Printre solicitările din scrisoarea care a ajuns la premier prin intermediul lui Roşca Stănescu se numărau:
– acceptul Guvernului României pentru încă 30 de zile termen de plată pentru Dan Diaconescu;
– începerea cât mai urgentă a procedurilor de privatizare a obiectivelor aflate încă în patrimoniul statului român;
– începerea negocierilor cu Petrom-OMV sub egida Guvernului pentru cumpărarea Arpechim;
– începerea procedurilor legale pentru demararea investiţiilor la cele două CET-uri noi (Râmnicu Vâlcea şi Ploieşti).
Sorin Roşca Stănescu a respins cu tărie faptul că ar fi încercat să facă trafic de influenţă şi a părăsit emisiunea.
De asemenea, în cadrul emisiunii au mai fost prezentate mailuri trimise la angajaţi ai Guvernului de către Roşca Stănescu în scopul de a influenţa unele numiri făcute de către prim-ministrul Victor Ponta. „Te rog convinge-l că Daniela Lulache trebuie numită la Nuclearelectrica”, este conţinutul unuia dintre aceste mailuri.
De asemenea, Sorin Roşca Stănescu era interesat să influenţeze numirea noii conduceri de la Metrorex. „Am un CV al lui Marin Lepădat care trebuie pus la Metrou. A fost decorat de Ion Iliescu şi dat afară de Dobre”, scria senatorul PNL.
În ultimele zile, situaţia din USL a fost tensionată tocmai din cauza unei serii de declaraţii aparţinând lui Sorin Roşca Stănescu, iar totul a culminat, joi, cu ultimatumul dat de premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, partenerilor liberali.
Întrebat dacă este satisfăcut de avertismentul pe care Crin Antonescu i l-a adresat lui Roşca Stănescu, Ponta a răspuns: „Este cea mai mare criză a USL de la formare. De altfel, domnul Roşca Stănescu, după această şedinţă, a continuat. Dacă nu se face nimic, e o invitaţie şi pentru alţi membri PNL să atace PSD şi nu putem merge mai departe împreună”.
Ulterior, invitat la postul public de televiziune, Ponta şi-a explicat reacţia la criticile lui Roşca Stănescu arătând că „s-a umplut paharul” şi că e vorba de o campanie de denigrare a PSD, precizând că, dacă Stănescu va rămâne în postul de senator PNL, atunci înseamnă că acordul USL nu se mai respectă.