UPDATE ora 15.00 Sorin Roşca Stănescu a declarat, joi, la ieşirea de la DNA, că i s-a comunicat schimbarea încadrării faptelor de care este acuzat în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.
„Mi s-a schimbat incadrarea, spune avocatul meu, intr-una mai usoara. (…) Eu sper ca lucrurile se lamuresc repede si as dori sa se lamureasca astfel incat sa nu mai am nici macar calitatea de suspect„, a spus Roşca Stănescu.
Acesta a mai declarat că i s-a acceptat depunerea unor documente la dosar în apărarea sa.
Fostul senator Sorin Roșca-Stănescu s-a prezentat, joi, la Direcția Națională Anticorupție, în dosarul creditelor frauduloase luate de la BRD.
„Ma aflu in acest loc şi nu in altă parte nu fiindca m-as simti cu ceva vinovat pentru vreo incalcare a unei legi, ci pentru ca m-am luptat cu sistemul. Aşa am făcut întotdeauna. Am facut-o pe vremea lui Ceausescu şi cu toti ceilalti sefi de stat. În acest moment, acest sistem este mâna lui Traian Băsescu, este controlat in continuare de Traian Basescu. Acesta este motivul pentru care ma aflu aici. Am primit avertismente sa ma potolesc si sa nu mai scriu despre sistem. Nu voi renunţa să o fac„, a declarat SRS, la sosirea la DNA.
Întrebat cum a luat creditul, STS a spus: „Dincolo de ce am spus ca sunt absolut inocent în privinţa asta, sunt executat cu toate bunurile mele, cu toate conturile pe care le-am avut cu mult inainte sa se declanseze vreo ancheta. Nu am avut nimic de castigat de pe urma acestui credit”.
În ceea ce priveşte cartile scrise in inchisoare, Stănescu a arătat că avocatul său, Dan Chitic, a primit de la el solicitarea de a face plangere penală importiva procuroarei care s-a opus punerii sale in libertare, astfel încat, din cele 3 carti pe care le-a scris, in loc sa beneficieze de 90 de zile a beneficiat doar de 9 zile.
„Restul mi le-a mâncat Parchetul printr-un abuz. Procuroarea a scris că eu mi-am permis să fac articole din pentenciar„, a acuzat STS.
În privinta anchetei DNA, SRS a arătat: „Este foarte bine sa se facă ancheta, ca sistemul să fie reformat pentru că legislatia nu este clară. Este limpede ca au existat si abuzuri din partea unor detinuti, este limpede că au existat si plagiate asa ca e bine sa se faca ancheta, dar este dramatic sa se renunte la posibilitatea oamenlilor din penitenciare de a scrie orice
(…) De 25 de ani scriu cărţi. Am am scris 10 cărti, dar nu e posibil sa scrii in cateva ore o carte. Dar în penitenciare exista statistici si dosare pentru fiecare carte. (…) totul poate fi urmarit cu acuratete. (…) M-a ajutat sotia pentru că în penitenciar nu ai dreptul sa te documentezi pe internet”.
Adrian Sârbu ar uma să fie şi el audiat joi la DNA, în dosarul creditelor bancare obţinute ilegal. Tot în această cauză, a fost audiat luni și omul de afaceri Remus Truică.
DNA anchetează în prezent acest dosar după ce DIICOT și-a declinat competența în favoarea procurorilor anticorupție.
DIICOT a declinat în noiembrie la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dosarul privind acordarea ilegală de credite de la BRD, prin care s-ar fi produs băncii un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro, în care sunt cercetate 30 de persoane.
DIICOT a anunţat, în 19 mai, că în dosarul privind acordarea ilegală de credite a fost începută urmărirea penală în cazul a 30 de persoane.
Astfel, procurorii DIICOT au început urmărirea penală în cazul lui Lucian Cojocaru şi Remus Truică, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu penal şi complicitate la spălare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriela-Ştefania Gavrilescu, Dana Băjescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceauşu, Alice Monac şi Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la spălare de bani.
În comunicatul DIICOT se mai arăta că în cazul lui Sorin Roşca-Stănescu şi Adrian Sârbu a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune şi spălare de bani,.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – Groupe Société Générale a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – Groupe Société Générale. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung”, menţiona DIICOT.