A 4-a Universitate de stat din Cluj- cea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”- a confirmat oficial că a dat contracte din bani publici 4 ani la rând către 2 dintre firmele lui Bogdan în valoare totală de 24.202 de euro.
O parte dintre contractele din bani publici obţinute de Rareş Bogdan de la companiile de stat- cum este cel cu Transgaz, de 9 luni, din 2019, în valoare de 21.640 euro– nu au fost menţionate în declaraţia de interese depusă la Biroul Electoral Central, iar fapta reprezintă o încălcare a legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi este, potrivit mai multor surse juridice consultate, sancţionată penal, potrivit art 326 din Cod Penal/infracţiunea de fals în declaraţii.
Până în prezent, autorităţile, instituţiile, agenţiile, companiile publice sau la care statul este principal sau cel mai mare acţionar, portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice precum şi alte documente arată că firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale fraţilor Rareş şi Mihai Bogdan, Vasilică Hoandră şi familiei Bogdan au beneficiat de-a lungul anilor de sume de peste 1.512.000 de euro, bani publici.
Având în vedere numărul acestor contracte şi instituţii contractante şi lipsa de răspunsuri (ce au depăşit termenele legale) ale unora dintre instituţiile sau companiile de stat din România atunci când au fost chestionate în baza legii 544 privind accesul la informaţiile de interes public despre contractele din bani publici oferite firmelor lui Rareş Bogdan, aceste contracte vor fi prezentate în funcţie atât de domeniile de activitate ale instituţiilor şi companiilor respective cât şi în raport de sosirea răspunsurilor la solicitările legale.
“Mizerii de campanie! Sunt disperaţi pur şi simplu. Of, Doamne. Am două companii fondate în 1991 şi 2003 şi sunt ambele mai mult decât funcţionale”. Acesta a fost răspunsul dat în scris şi în postări publice de către Rareş Bogdan, candidat PNL la alegerile europarlamentare, la aprecierile unui internaut care pe contul său de Instagram i-a spuns că a apărut un articol despre afacerile sale şi ale familiei şi contractele obţinute prin aceste firme din bani publici.
Datele oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (document integral mai jos), actualizate la data de 18 martie 2019, arată însă că Rareş Bogdan nu spune tot adevărul.
Documentul arată că Rareş Ioan Bogdan şi Florina Antoanela Bogdan au fost implicaţi de-a lungul timpului în nu mai puţin de 13 societăţi comerciale.
Dintre cele 13 societăţi în care a fost implicat Rareş Bogdan şi soţia sa de-a lungul timpului, 7 sunt insolvente, falimentare, lichidate, respectiv următoarele: RMR Group SRL, Gedex International Com SRL, Clever Media SRL (fostă Trend Media SRL), Trend Public SRL, Transilvania Express Airlines SRL, Turm & Card SRL- înfiinţată în 2015, Kara Events & Flowers SRL.
În prezent, în funcţiune din cele 13 mai sunt 6: Horalon SRL (100% a lui Rareş Bogdan, în care împuternicit este şi tatăl său, Ioan Bogdan), Trend Communication SRL (fostă Trend Advertising SRL) în care este asociat cu fratele său şi cu Vasilică Hoandră, Turm&Card SRL reînfiinţată în 2016- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan, Functional Performance SRL– în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan, KLAUSENBURG Café SRL- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan şi KARA Events Napoca SRL- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan.
În declaraţia de avere a lui Rareş Bogdan depusă la Biroul Electoral Central nu se regăsesc cele 4 firme în care se află în prezent soţia sa, dividendele şi profiturile/veniturile obţinute dacă acestea au fost realizate.
De asemenea, o parte dintre contractele din bani publici obţinute de Rareş Bogdan de la companiile de stat- cum este cel cu Transgaz, de 9 luni, din 2019, în valoare de 21.640 euro– nu au fost menţionate în declaraţia de interese depusă la Biroul Electoral Central, iar fapta reprezintă o încălcare a legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice şi este, potrivit mai multor surse juridice consultate, sancţionată penal, potrivit art 326 din Cod Penal/infracţiunea de fals în declaraţii.
Mai mult, datele oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că firma în care se află în prezent Rareş Bogdan, Horalon SRL a fost înfiinţată în 1993, atunci când a primit şi număr de ordine în Registrul Comerţului şi Intentificator Unic la Nivel European, Rareş Bogdan este din 29 martie 1993 în firmă, la fel ca şi tatăl său, Ioan Bogdan, deci societatea nu avea cum să fie fondată în 1991 pentru simplul fapt că datele arată că atunci firma nu exista.
Rareş Bogdan încurcă datele şi despre a doua firmă în care recunoaşte totuşi că se află: Trend Communication SRL. Trend Communication SRL este înfiinţată în 2002, atunci când a primit şi număr de ordine în Registrul Comerţului şi Intentificator Unic la Nivel European, este provenită din modificarea/schimbarea în septembrie 2002 a denumirii unei alte societăţi înfiinţate tot în 2002, Trend Advertising SRL, iar datele Registrului Comerţului arată că Rareş Ioan Bogdan este în firmă încă de la înfiinţare şi numirea sa în funcţie, respectiv de pe 9 ianuarie 2002, şi nicidecum din 2003, aşa cum scrie în postări publice.
Solicitat pe 2 aprilie 2019 să dea un punct de vedere şi să explice publicului neconcordanţele atât din declaraţia sa de avere cât şi în ceea ce priveşte achiziţiile sale imobiliare dar şi din contractele din bani publici, Rareş Bogdan a declarat atunci: „Sorina, nu mă supăr. De ce să mă supăr? Tu fă-ţi foarte bine treaba de jurnalist şi eşti un jurnalist bun, ambiţios, acid, foarte bine faci. Ce e rău? Foarte bine, dacă-ţi închipui că mă supăr pe tine aş fi un idiot„.
Firmele lui Rareş Bogdan au avut contracte cu statul de peste 1.512.600 de euro, bani publici
Până în prezent, autorităţile, instituţiile, agenţiile, companiile publice sau la care statul este principal sau cel mai mare acţionar, portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice precum şi alte documente arată că firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale fraţilor Rareş şi Mihai Bogdan, Vasilică Hoandră şi familiei Bogdan au beneficiat de-a lungul anilor de sume de peste 1.512.600 de euro din fonduri publice:
127.000 de euro de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca
23.000 de euro de la Universitatea tehnică din Cluj Napoca
2300 de euro de la ARCUB
308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară
110.000 de euro de la Hidroelectrica SA
aproape 100.000 de euro de la Electrica Transilvania Nord SA
280.000 de euro de la Romgaz SA
Peste 177.000 de euro de la Primăria Cluj Napoca
Peste 35.000 de euro de la ANAF Cluj
30.000 de euro de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca
27.000 de euro de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest
263.700 de euro de la Transgaz SA
5400 de euro de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca
24.200 de euro de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca…
Sursa: Sorina Matei