„Nu există problemă cu asigurarea finanţării. Majorările salariale, aşa cum am mai spus, au fost la nivelul 2022 pentru medici, asistente medicale. Celelalte categorii de personal vor intra în grila de salarizare, în fiecare an, progresiv. Dar sunt anumite categorii, personal auxiliar, cărora este posibil să le scadă venituri, dar şi aici avem o explicaţie foarte clară. Până la 1 martie 2018 a funcţionat regulamentul vechi pentru sporuri, în care sporul maxim era 50 – 100%. În momentul în care a intrat în vigoare noul regulament, care limitează sporurile până la nivelul 85%, pentru anumite secţii, categoric că au apărut nişte diferenţe”, a precizat ministrul, potrivit Agerpres.
Pintea a menţionat că decizia majorării salariului de încadrare pentru medici şi asistente a fost luată pentru a opri exodul acestora.
„Legea spune că trebuie să ne încadrăm, ca ordonatori principali de credite, în 30% sporuri cumulate la anvelopa salarială. În unitatea de primiri urgenţe sporurile sunt între 55 – 85%. Deci, în această marjă sporurile pot fi acordate. Problema personalului auxiliar, respectiv brancardieri, infirmiere, îngrijitori de curăţenie, este că ei nu intră în grilă cu majorarea încadrării până în anul 2022. (…) La nivelul anului 2022 intră medicii şi asistentele medicale. S-a luat această decizie având în vedere faptul că este absolut necesar să oprim exodul acestui personal, respectiv medici, asistente medicale. Iar stimularea salarială este foarte importantă”, a adăugat ea.
Reprezentanţi ai sindicatelor din Sănătate discută vineri cu miniştrii Sorina Pintea şi Lia Olguţa Vasilescu, în contextul nemulţumirilor legate de sporuri.
În ultimele zile, angajaţi de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dar şi la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Capitală au protestat, principala nemulţumire a acestora fiind legată de venituri.