„Parţial s-a rezolvat (n.r. problema imunoglobulinei). Ceea ce ne-a fost oferit şi am cerut a rezolvat problema pentru două, trei luni de zile. Au răspuns Austria, Italia şi SUA. Prima ofertă este de la austrieci. Ne vor intra în ţară 10.000 de doze de imunoglobulina îndată ce vor fi terminate formalităţile, maximum două săptămâni. (..) Diferenţa până la 150 kg va veni din Italia şi SUA. 50 kg vor ajunge în prima fază. Nu e nevoie de aprobare specială pentru România, deja există pe piaţa din Europa. Prima tranşă din Austria este un medicament care a existat pe piaţa din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit Mediafax.
Întrebată ce se întâmplă cu pacienţii care au nevoie de imunoglobulină până când vor sosi primele doze, Pitea a spus: „Mi-e foarte greu să vă răspund”.
Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei pentru imunodeficienţe primare. Mecanismul UE de protecţie civilă acţionează împreună cu finanţarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităţilor care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, potrivit informaţiilor de pe site-ul UE. Ofertele de ajutor ale participanţilor se adaptează la nevoile ţării afectate.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucrării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.