Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iaşi a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, arsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafaţa corpului.
„În momentul în care Slatina a anunţat o pacientă cu arsuri de gradul 1 şi 2 pe 30% din suprafaţa corpului, a fost acceptat transferul la Braşov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arşi. Când a ajuns la Braşov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (…) Era afectată 45% din suprafaţă corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecţie (…) şi de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Braşov. S-a recurs la tratament în sala de operaţie sub anestezie generală la Braşov şi au început procedurile de transfer la un centru de mari arşi cu paturi disponibile”, a afirmat Pintea, duminică, la Digi 24.
Ministrul a explicat că „din punct de vedere medical, specialiştii spun că Braşovul a făcut ceea ce trebuie”.(…)
„Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iaşi. (…) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condiţiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcţie de gradul de arsură al suprafeţei corpului. Pacienta a fost transferată la Braşov, la terapie intermediară, pentru că la Bucureşti nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat şi cum s-a ajuns la a subevalua. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. – luni) să vedem ce s-a întâmplat şi de ce cei care trebuiau să îşi respecte fişa postului nu au făcut-o (…) Vom vedea ce rezultate va aduce la iveală ancheta în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu îţi fac datoria”, a adăugat Pintea.
Ea a menţionat că în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iaşi.
O femeie în vârstă de 61 de ani care suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corporală a fost operată la scurt timp după ce a fost transferată la Centrul de Arşi din Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi.
Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, a spus că femeia a fost transferată de la Braşov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul unităţii medicale.
„Am primit solicitarea de transfer de la Secţia de Arşi de la Spitalul Braşov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată şi s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă”, a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.
Spitalul din Slatina. Pacienta, depistată cu infecție cu Klebsiella
Inițial, femeia a ajuns la spitalul din Slatina. După ce i-au curățat rănile și au stabilizat-o, conform protocolului, medicii de aici au cerut transferul către un spital de rang superior, specializat în îngrijirea marior arși. Cu atât mai mult cu cât femeii i s-au descoperit bacterii periculoase.
„A ieşit pozitiv pentru Klebsiella. Înseamnă că pacienta a venit de acasă cu această Klebsiella. Au fost recoltate secreţii de la nivelul plăgilor arse pe care nu s-a dezvoltat nimic, avem şi analize în sensul ăsta. Dar de reţinut este că pacienta avea nişte antecedente personale patologice destul de importante, cum ar fi acest diabet zaharat insulino-necesitant şi această hepatită virală B”, a explicat pentru Digi24 medicul Florin Popa, specialist în chirurgie plastică la spitalul din Slatina.
Spitalul din Brașov: Nu se poate interveni mai devreme de 22 de zile
În vederea transferului s-a găsit un singur loc, în Spitalul Județean din Brașov, către care pacienta a plecat a doua zi. Odată ajunsă în Brașov, i-au fost făcute alte analize, iar coordonatorul secției de mari arși a spus familiei că pacienta este într-o stare mult mai gravă decât i-ar fi prezentat-o colegii de la Slatina. Așa că a început imediat procedura de transfer către cel de-al treilea spital: Sf. Spiridon din Iași. Și acesta cu competență în tratarea pacienților cu arsuri grave.
– Au zis că are arsuri de grad mare şi probabil nu ţine de competenţa lor, a povestit Constantina Olaru, fiica pacientei. Doctorul de la Braşov a zis că cei de la Slatina l-au minţit, efectiv, că are arsuri de gradul 1 şi 2, iar el a constatat că are arsuri de gradul 2 şi 4.
– V-a spus şi ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi ştiut de la bun început ce arsuri are mama dumneavoastră?
– Probabil nu ar fi…, nu o preluau dânşii.
Abia după 12 zile a fost aprobat transferul. În tot acest timp, în unitatea din Brașov, pacientei i s-a făcut doar toaletarea rănilor, spune fiica acesteia. Femeia precizează și că medicul din Brașov a spus că nu poate interveni chirurgical mai devreme de 22 de zile.
Spitalul din Iași: Pacienta este operată imediat. Starea, agravată
Totuși, odată ajunsă în Iași, medicii de aici au dus-o imediat în sala de operații și au reușit să îi pună grefe pe 8% din răni.
„SMURD Bucureşti împreună cu SMURD Iaşi au realizat transferul aerian şi terestru al pacientei cu arsuri aflată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov. Fiind într-o stare critică. Arsurile sunt de 14 zile, sunt arsuri pe 45% din suprafaţa corporală, din care 30% sunt arsuri grave. Pacienta este intubată, ventilat mecanic, este în terapie intensivă”, a explicat prof. Univ. Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.
În timp ce femeia se zbate între viață și moarte, familia acuză medicii că au tratat cu nepăsare cazul și au pierdut timp preţios.
Spitalul din Brașov a refuzat să ofere un punct de vedere.