Sorina Pintea: Vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre care prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor naţionale existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Programele naţionale de sănătate se vor derula până la finalul anului 2019, fiind introduse şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali.
Filip Stan
25 iun. 2019, 20:24
Sorina Pintea: Vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului

Executivul a adoptat, marţi, la propunerea Minusterului Sănătăţii, Hotărârea pentru modificarea secţiunii A din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi pentru prelungirea termenului de aplicare.

”Actul  normativ prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungita,  până la data de 31 decembrie 2019, printr-un  act aditional care va fi încheiat de casele de asigurări de sănătate sau direcţiile de sănătate publică cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale”, a transmis, marţi seară, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sorina Pintea spune că vor exista şi noi programe şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului.

„Începând de anul acesta, vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar şi includerea de noi activităţi în cadrul programului naţional de sănătate mintală, pentru a pune în aplicare protocolul semnat de către autorităţi cu organizaţiile din domeniu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Astfel, în cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înfiinţat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienţii din grupele de risc, în regim de screening selectiv.

De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru organizarea unităţilor de specialitate în vederea implementării unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afecţiunilor oncologice la persoanele asimptomatice şi monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, reducerea poverii cancerului prin depistarea în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat, este un obiectiv inclus în cadrul Strategiei naţionale de sănătate 2014-2020.

”Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sauforme inaparente clinic, urmată de referirea acestora către serviciile specializate de diagnostic şi tratament, pentru a beneficia de asigurarea unui diagnostic în timp util şi de realizarea unor intervenţii curative timpurii, când tratamentul este mai eficient şi, de regulă şi mai puţin costisitor”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

„Am convingerea că acest subprogram va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor, creşterea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă a acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.

De asemenea, au fost incluse două obiective noi în cadrul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică: creşterea nivelului de competenţe ale specialiştilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate şi al calităţii serviciilor medicale acordate acestora şi creşterea nivelului de abilităţi şi cunoştinţe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

”Prin introducerea acestor obiective, se urmăreşte actualizarea cunoştinţelor tuturor categoriilor profesionale implicate în prevenirea, identificarea şi tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, având ca rezultat aşteptat creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi a şanselor de recuperare a acestor bolnavi. De asemenea, prin includerea acestor obiective se creează cadrul  legal pentru îndeplinirea scopului prevăzut în Protocolul de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări în spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie, încheiat între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţinale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Un nou program aprobat este ”Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc’’, care va  permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei.

Conform specialistilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru  populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variaza de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani.

De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor.

În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării statusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.

De asemenea, Hotărârea de Guvern prevede şi completarea obiectivelor Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal în vederea imlementării unor acţiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA şi a persoanelor infectate HIV simptomatice.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni