Sorina Pintea: Vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre care prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor naţionale existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Programele naţionale de sănătate se vor derula până la finalul anului 2019, fiind introduse şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali.
Filip Stan
25 iun. 2019, 20:24
Sorina Pintea: Vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului

Executivul a adoptat, marţi, la propunerea Minusterului Sănătăţii, Hotărârea pentru modificarea secţiunii A din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 şi pentru prelungirea termenului de aplicare.

”Actul  normativ prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungita,  până la data de 31 decembrie 2019, printr-un  act aditional care va fi încheiat de casele de asigurări de sănătate sau direcţiile de sănătate publică cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale”, a transmis, marţi seară, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Sorina Pintea spune că vor exista şi noi programe şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului.

„Începând de anul acesta, vom iniţia noi programe de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar şi includerea de noi activităţi în cadrul programului naţional de sănătate mintală, pentru a pune în aplicare protocolul semnat de către autorităţi cu organizaţiile din domeniu”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Astfel, în cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înfiinţat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienţii din grupele de risc, în regim de screening selectiv.

De asemenea, actul normativ creează cadrul legal pentru organizarea unităţilor de specialitate în vederea implementării unor proiecte pilot care vor avea ca obiective identificarea precoce a afecţiunilor oncologice la persoanele asimptomatice şi monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, reducerea poverii cancerului prin depistarea în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice prin intervenţii de screening organizat, este un obiectiv inclus în cadrul Strategiei naţionale de sănătate 2014-2020.

”Prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sauforme inaparente clinic, urmată de referirea acestora către serviciile specializate de diagnostic şi tratament, pentru a beneficia de asigurarea unui diagnostic în timp util şi de realizarea unor intervenţii curative timpurii, când tratamentul este mai eficient şi, de regulă şi mai puţin costisitor”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

„Am convingerea că acest subprogram va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătăţirea stării de sănătate a bolnavilor, creşterea calităţii vieţii şi a speranţei de viaţă a acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.

De asemenea, au fost incluse două obiective noi în cadrul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică: creşterea nivelului de competenţe ale specialiştilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate şi al calităţii serviciilor medicale acordate acestora şi creşterea nivelului de abilităţi şi cunoştinţe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

”Prin introducerea acestor obiective, se urmăreşte actualizarea cunoştinţelor tuturor categoriilor profesionale implicate în prevenirea, identificarea şi tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, având ca rezultat aşteptat creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi a şanselor de recuperare a acestor bolnavi. De asemenea, prin includerea acestor obiective se creează cadrul  legal pentru îndeplinirea scopului prevăzut în Protocolul de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări în spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie, încheiat între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţinale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Un nou program aprobat este ”Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc’’, care va  permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei.

Conform specialistilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru  populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variaza de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani.

De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor.

În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării statusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.

De asemenea, Hotărârea de Guvern prevede şi completarea obiectivelor Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal în vederea imlementării unor acţiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA şi a persoanelor infectate HIV simptomatice.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'