Sosul banal care vindecă întregul sistem imunitar. Pe cât de complex şi eficient este în a apăra organismul, sistemul imunitar poate fi slăbit de diverse dezechilibre nutriţionale, stres, lipsa odihnei, sedentarism sau alte cauze ce reduc capacitatea acestuia de a reacţiona adecvat în faţa unei infecţii.
Mujdeiul de usturoi este folosit cel mai adesea ca sos pentru fripturi ori alte reţete culinare, dar puţini stiu că are numeroase proprietăţi pentru sănătate. Pentru ca usturoiul să acţioneze pentru însănătoşirea întregului sistem imunitar este nevoie de 7 căţei de usturoi bine tocaţi, un vârf de sare, o lingură de ulei de măsline şi un sfert de lămâie stoarsă. Această reţetă de mujdei este mai bine tolerată de organism datorită componentelor lămâie şi ulei de masline. Uleiul de măsline potentează acţiunea de reducere a colesterolului rău din sânge. Măslinele sunt recomandate şi pentru litiaza biliară. De asemenea, este bine ca la pisarea usturoiului să folosiţi un pisălog din lemn şi nu produse din metal. La contactul cu metalul, mujdeiul va avea un gust neplăcut şi îşi va pierde din proprietăţi.
Cele mai bune 10 motive să consumi nuci în fiecare zi. Te scapă de cele mai cumplite probleme!
Alicina şi ajoena sunt principalii compuşi sulfurici din compoziţia usturoiului. Datorită lor, usturoiul poate fi folosit în combaterea infecţiilor respiratorii, în reducerea tensiunii arteriale, în tratarea fungilor sau echilibrarea colesterolui. Alicina are rolul de a reduce înmulţirea viruşilor şi a bacteriilor. Ajoena împreună cu alicina ajută la reducerea plăcilor de arterom şi eliminarea depunerilor de colesterol prin oxidare.
Usturoiul conţine alicină, component esenţial în lupta cu radicalii liberi. Alicina pătrunde în organism prin sistemul digestiv. Usturoiul este recomandat şi in curele de slăbire datorită conţinutului redus de calorii şi a nutrienţilor care satură. În plus, consumul mujdeiului de usturoi e recomandat în desfundarea căilor nazale şi tratarea răcelilor. Compresele cu usturoi pisat contribuie la reducerea febrei şi a tusei. Mujdeiul de usturoi e bun şi pentru persoanele care au probleme cardiovasculare precum şi pentru cele care au circulaţia sângelui deficitară.
Atenţie, consumul unei cantităţi mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului şi poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenţă, diaree sau constipaţie. Fiţi precauţi în utilizarea usturoiului dacă aveţi un stomac sensibil!