Szobi Cseh, omul care o viaţă s-a jucat cu moartea, cel mai cunoscut cascador al României, a murit, după o lungă suferinţă. În 2012 a fost diagnosticat cu o boală necruţătoare, cancerul, iar de atunci fiecare zi a fost o luptă. A făcut citostatice, a stat zile întregi în spital, cu dureri cumplite, luptând până în ultima clipă. Din păcate, în urmă cu câteva ore a părăsit această lume.
Contactată de către reporterii SPYNEWS.ro, soţia cascadorului, Simona Cseh, a mărturisit că trece prin momente extrem de grele. Bărbatul iubit a părăsit această lume suferind, din cauza durerilor cumplite, iar totul s-a întâmplat pe neaşteptate.
„A sperat că va învinge până în ultima clipă. Nu ne-am aşteptat, nu a simţit nimic. Noi am stat alături de el timp de 12 zile non-stop. Atât eu, cât şi cei doi copii noştri. Nu credeam că nu o să îl mai văd în dimineaţa asta. Timp de două zile a avut dureri groaznice. A murit suferind, însă nu a fost singur nicio clipă. A luptat cu boala asta atâta timp şi a pierdut….”, a povestit Simona Cseh, îndurerată.
Szobi Cseh avea 72 de ani şi a încetat din viaţă la Spitalul Fundeni, din Capitală, unde se afla internat! Familia, prietenii şi colegii deplâng moartea marelui cascador român care a luptat până în ultima clipă cu maladia cumplită.
„După 8 luni de citostatice mi-a mers extraordinar de bine. (…) De la stres mi s-a întors boala în trei luni, când am crezut că am scăpat. (…) E o boală nenorocită, perversă, nu-ţi dai seama decât când ţi se rup nişte oase şi simţi că rinichii te dor, ficatul e zero. Dumnezeu a avut grijă de mine”, spunea cascadorul, în urmă cu câteva luni, într-un interviu acordat emisiunii „Secvenţial”.
Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la „Amen” de Costa-Gavras.
Cascadorul Szoby Cseh a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
În 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofiţerii Securităţii pentru a „face ordine în studiouri”, explicând că exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei.
Anul trecut, pe 22 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.
Szoby Cseh a jucat în filme precum „Inimă de ţigan” (Alexandru Fotea, Iura Luncaşu, 2007), „Totul se plăteşte” (1986), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria „Mărgelatu”), „Burebista” (1980), „Profetul, aurul şi ardelenii”, de Dan Piţa, „Un august în flăcări” (1974), „Un comisar acuză”, de Sergiu Nicolaescu.
Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.
Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.