Soţia lui „El Chapo” îşi va recunoaşte vinovăţia. Emma Coronel Aispuro, 31 de ani, a fost arestată în luna februarie 2021, sub acuzaţia de trafic de droguri. Potrivit anchetatorilor, aceasta ar fi conspirat la importarea şi distribuirea de cocaină, metamfetamină, heroină şi marijuana pe teritoriul Statelor Unite, scrie Mediafax.
Potrivit surselor, Emma va pleda vinovată pentru acuzaţia că şi-a ajutat soţul să conducă operaţiunea sa extinsă de trafic de droguri, dar nu va fi obligată să coopereze cu agenţii federali.
Fosta regină a frumuseţii este încarcerată în cea mai sigură închisoare americană, Supermax din Colorado. Ea şi-ar putea petrece în spatele gratiilor minimum 10 ani, pedeapsa maximă fiind aceea de închisoare pe viaţă. Coronel a preluat activităţile de trafic în numele lui El Chapo, după ce acesta a fost arestat în 2014. Guzman controla organizaţia de la distanţă prin soţia sa.
O altă acuzaţie care i se aduce este aceea că şi-ar fi ajutat soţul să evadeze din închisoarea Altiplano din Mexic pe 11 iulie 2015. Şi asta nu ar fi fost singura tentativă de evadare în care ar fi fost implicată. Ea ar fi contribuit şi la o altă tentativă de evadare plănuită înainte de extrădarea lui El Chapo în 2017.
Partenerul său de viață, co-lider al cartelului de droguri Sinaloa, a fost condamnat, în 2019, pe viață. Îşi ispăşeşte pedeapsa în așa-numita Supermax din Colorado, cea mai sigură închisoare federală din Statele Unite.
În trecut, Coronel a negat orice implicare în activitățile ilicite ale familiei sale. În timpul procesului soţului său, ea a acordat interviuri insistând că stilul ei de viață extravagant este susținut în mod legitim.
„Avem afaceri. Nu pot vorbi despre ele pentru că mass-media transformă tot ceea ce spun într-un mare scandal … Dețin niște terenuri agricole, printre altele”, declara ea pentru Telemundo în decembrie 2018.
Însă, conform documentelor, Coronel „era la curent cu transporturile de cocaină de mai multe tone, cu producția de heroină, cu transporturile de marijuana și cu tonele de metamfetamină”, introduse în SUA de cartelul soțului.