Mioriţa Videanu a plecat, duminică dimineaţă, de la locuinţa din Snagov spre Capitală. Era grăbită și a condus chiar şi cu 160km/h. S-a întâlnit mai întâi cu avocatul soţului, căruia i-a dat mai multe dosare în maşină.
Citeşte şi: DIICOT cere aviz de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Varujan Vosganian în dosarul lui Ioan Niculae
Apoi, l-a vizitat pe Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu şi partenerul de afaceri al lui Videanu. Imediat după ce a plecat de la vila acestuia, soţia lui Videanu s-a dus la o cofetărie de fiţe din zona Dorobanţi, de unde a cumpărat şapte cutii cu prăjituri. A ieşit pentru un moment afară, ca să îşi liniştească la telefon soţul arestat.
Citeşte şi: Adriean Videanu a demisionat de la conducerea PNL Bucureşti după ce a primit mandat de arestare
Paparazzi au auzi-o spunându-i lui Videanu: „Ti-am trimis franzelă proaspătă, caldă. Aduna-ti gândurile, tu trebuie să stai liniștit”.
Citeşte şi: IMAGINI incredibile din timpul audierilor cu Adriean Videanu, Dorin Cocoş, Alina Bica
A ales apoi un buchet de 13 trandafiri roşii de la o florărie, după care s-a îndreptat spre destinaţia finală: Vila Lac 3, reşedinţa lui Traian Băsescu. Acolo însă ofiţerii SPP au lăsat-o să aștepte zece minute la poartă, înainte să intre.
Citeşte şi: Videanu, Alin şi Dorin Cocoş, Bica, arestaţi preventiv pentru 30 de zile
Soţia lui Videanu a stat mai bine de o oră la fostul preşedinte, dar a plecat la fel de îngândurată.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP al Alinei Bica. În acest dosar, Adriean Videanu este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu.
Adriean Videanu este cercetat şi în alt dosar. Este vorba despre dosarul Romgaz Interagro. DIICOT a cerut aviz de urmărire penală pentru Adriean Videanu şi Varujan Vosganian în dosarul penal privindu-l pe Ioan Niculae.
Din referatul întocmit de către procurorii D.I.I.C.O.T rezultă că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către suspectul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.
„Demersurile miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN s-au realizat în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
În referat, procurorii DIICOT susţin că „prin activitatea miniştrilor VARUJAN VOSGANIAN şi VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferenţială către SC INTERAGRO SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale”. Mai mult, „SNGN ROMGAZ SA şi MINISTERUL ECONOMIEI fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a ROMÂNIEI”, mai susţin procurorii.
În Referate se mai reţine că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către SC INTERAGRO SA, este de cca.43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca.54.000.000 lei, respectiv cca.19.000.000 USD.
Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC INTERAGRO SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN ROMGAZ SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010, se mai arată în comunicatul DIICOT.