Completul de cinci judecători de la instanţa supremă format din preşedintele Aida Popa şi judecătorii Angela Dragnea, Rodica Cosma, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în dosarul „Zambaccian”.
La începutul discuţiilor, avocaţii au anunţat că au depus 14 cereri de probatorii şi că au invocat numeroase excepţii de neconstituţionalitate sau neconvenţionalitate.
Totodată avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă, potrivit Mediafax.
Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul „Trofeul calităţii”, în judecarea fondului cauzei.
Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea completului de judecată de la fond din dosarul „Trofeul calităţii”, în care se arăta că Adrian Năstase reprezintă exponentul cel mai înalt al corupţiei din România. Avocatul a susţinut că, în opinia lui şi a clientului său, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovadă de imparţialitate după ce a luat o astfel de hotărâre alături de alţi doi judecători şi după ce a fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie şi consilier al lui Daniel Morar, fostul şef al DNA.
Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea recursurilor făcute în dosarul „Zambaccian”, iar un alt complet al instanţei urmează să soluţioneze aceste două cereri.
Instanţa a respins prima cerere a avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare din completul de judecată a Ioanei Bogdan.
Adrian Năstase a venit alături de soţia sa şi de cei doi fii ai săi, Andrei şi Mihnea. „Sper ca lucrurile să se încheie cât mai rapid şi cu bine. Sper ca încercările prin care am trecut şi prin care trec de 8 ani să se încheie”, a declarat Năstase înainte de începerea şedinţei de judecată.
Avocatul fostului premier, Ion Cazacu, a estimat că acest termen se va axa pe chestiuni de ordin procedural. „Joi şi vineri au fost depuse cereri de probatorii şi o serie de excepţii de natură procedurală. Cred că azi despre asta se va discuta înainte de fondul recursului. Sunt cereri complexe deoarece cei trei recurenţi au cumva poziţii uşor diferite”, a spus Cazacu.
În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită, informează Agerpres.
Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.
ÎCCJ a hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.
Completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.
Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar ‘Zambaccian I’. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.