SOŢIILE DICTATORILOR: Cine sunt femeile din spatele celor mai cunoscuţi dictatori ai lumii

De la soţia lui Kim Jong-un la consoarta britanică a lui Bashar al-Assad, până la cele peste 30 de neveste ale regelui Abdullah al Arabiei Saudite, femeile care stau alături de dictatori joacă un rol important în politica dusă de soţii lor.
Romania TV
09 ian. 2014, 12:17
SOŢIILE DICTATORILOR: Cine sunt femeile din spatele celor mai cunoscuţi dictatori ai lumii

Fie că se folosesc de poziţia lor pentru a susţine cauze caritabile sau că strălucesc sub lumina reflectoarelor, soţiile dictatorilor trebuie să suporte multe, de la acuzaţii de corupţie şi nemulţumiri sociale, până la războaie civile sau chiar alte soţii. Business Insider a alcătuit o listă a consoartelor celor mai cunoscuţi dictatori din lume, prin acest termen definind un lider politic absolut, cunoscut pentru abuzurile împotriva drepturilor omului, pentru restricţiile impuse presei sau pentru represiuni împotriva opoziţiei, potrivit Mediafax.

 Ana Paula dos Santos, soţia lui Jose Eduardo dos Santos, Preşedintele Angolei

Fost fotomodel, Ana Paula dos Santos şi-a cunoscut soţul când era însoţitoare de zbor pe aeronava prezidenţială. A studiat apoi dreptul şi este membru al International Steering Committee. Cei doi soţi au fost descrişi ca fiind „bine îmbrăcaţi, eleganţi şi duc un stil de viaţă asemănător celor care locuiesc în sudul Californiei”. Ana Paula a fost criticată atunci când a declarat că fiul ei va urma cursurile şcolii portugheze din Luanda, din cauza stării proaste a sistemului educaţional naţional, care, în opinia multora, este cauzată de politica soţului ei.

Jose Eduardo dos Santos este Preşedintele Angolei de 34 de ani, timp în care şi-a consolidat puterea politică. În timpul războiului civil din mandatul său, care a durat 27 de ani, au fost înfăptuite numeroase atrocităţi, printre care torturi şi execuţii în masă. Zvonuri despre represiuni şi torturi asupra minorităţilor religioase din Angola circulă şi în prezent.

Sabika bint Ibrahim al Khalifa, soţia lui Hamad bin Isa al Khalifa, Regele Bahrainului

Regina consoartă, Sabika bint Ibrahim, este prima soţie a Regelui din Bahrain. Mamă devotată a patru copii, dintre care unul este chiar prinţul moştenitor, regina este o susţinătoare a drepturilor femeilor şi copiilor, adresându-se Adunării Generale a ONU pe acest subiect sensibil. Sabika este liderul Consiliului Suprem pentru Femei din Bahrain şi al Societăţii pentru Femei şi Copii, fiind cunoscută pentru faptul că încurajează femeile să voteze.

Ţara a fost condusă de dinastia al Khalifa încă din 1783. Hamad s-a proclamat Rege în 2002, după ce deţinuse titlu de Emir. Guvernul condus de el a fost criticat de Amnesty International, după ce a a interzis adunările publice, a retras cetăţenia unor persoane şi chiar a torturat o parte dintre manifestanţi, ca urmare a unei revolte petrecute în 2011. Totuşi, Bahrainul a reuşit să-şi păstreze susţinerea Statelor Unite.

Chantal Biya, soţia Preşedintelui Camerunului, Paul Biya

Prima Doamnă a Camerunului este cunoscută pentru stilul său curajos, un site de socializare dedicând o pagină coafurii ei. Chantal Biya face parte din lumea mondenă şi s-a întâlnit recent cu Michelle Obama, Paris Hilton şi chiar cu Papa Francisc. Ea a declarat că apreciază casele de modă europene, designerii ei preferaţi fiind Dior şi Chanel. Chantal, care este cu 38 de ani mai tânără decât soţul ei, este membră a Sinergiei Africane, o organizaţie care reuneşte soţiile a 22 de şefi de stat de pe continentul negru.

Soţul său conduce ţara de peste 30 de ani şi, în 2008, a înlăturat limitele care se impuneau mandatelor conducătorilor, astfel că poate rămâne în funcţie pe viaţă. Forţele sale de securitate au fost acuzate că au executat şi că exercitat numeroase forme de represiune asupra adversarilor politici.

Hinda Deby, soţia lui Idriss Deby Itno, Preşedintele Ciadului

Hinda este cunoscută drept „noua primă doamnă”, sau „a patra doamnă” (a 13-a după alte surse), pentru că soţul ei s-a căsătorit de mai multe ori. Este renumită pentru frumuseţea sa şi este cea mai cunoscută dintre soţiile lui Idriss Deby. Hinda este o persoană educată, la modă, şi, în prezent, este stenografa personală a Preşedintelui pe care îl sfătuieşte „în fiecare decizie” pe care o ia, conform spuselor acestuia.

Idriss Deby Itno, al cărui regim este susţinut de Statele Unite, a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 1990. De atunci a candidat fără să aibă adversari serioşi. Este cunoscut pentru că a permis escaladarea unui conflict sângeros între ţara pe care o conduce şi Sudan şi pentru că a folosit copii în armata Ciadului.

Contancia Mangue, soţia lui Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Preşedintele Guineei Ecuatoriale

Prima Doamnă a fost lăudată pentru activismul în domeniul drepturilor femeilor şi copiilor şi pentru organizaţia non-guvernamentală pe care a fondat-o, Comitetul pentru Ajutorare a Copiilor din Guineea Ecuatorială. Contancia este mama lui Teodoro Nguema obiang Mangue, cel mai mare fiu al Preşedintelui şi succesorul acestuia.

Preşedintele a preluat puterea printr-o lovitură de stat, de la fostul dictator al Guineei Ecuatoriale. Pe atunci servea drept şeful Gărzii Naţionale. A fost acuzat de canibalism, zvonurile afirmând că mănâncă părţi din adversarii lui pentru a le prelua puterea. Preşedintele conduce ţara de aproape 35 de ani, cel mai lung regim african şi, conform unor informaţii, suferă de cancer de prostată. Site-ul oficial respinge însă aceste zvonuri afirmând că se află într-o „stare de sănătate perfectă”.

Zeinab Suma, soţia lui Yahya Jammeh, Preşedintele Gambiei

Cele mai multe descrieri ale lui Zeinab Suma, Prima Doamnă „oficială”, sunt negative. Este caracterizată ca fiind o persoană interesată doar de banii preşedintelui, o escroacă şi chiar „un diavol care vrea să-i vadă pe gambieni suferind”, într-un articol. Soţul ei s-a căsătorit cu o femeie mai tânără, în 2010, ceea ce a determinat-o pe Zeinab să se mute în Statele Unite până când Preşedintele a divorţat de a doua soţie.

Preşedintele Jammeh a reuşit să asigure o relativă stabilitate în Gambia, dar costurile au inclus drepturile omului şi libertatea presei. Conform Reuters, mandatul său a fost caracterizat de paranoia şi de superstiţii, iar mulţi dintre apropiaţii săi au fost încarceraţi pentru că au complotat să răstoarne regimul.

Rania al Abdullah, soţia Regelui Abdullah II ibn al Hussein al Iordaniei

Regina consort este născută în Kuweit, părinţii săi fiind palestinieni. Este o persoană educată, care a lucrat în domeniul merketingului pentru Citibank şi apoi pentru Apple, la Amman. De când s-a măritat, şi-a folosit poziţia pentru a susţine categoriile sociale defavorizate din Iordania şi nu numai. A fost votată drept cea mai frumoasă primă doamnă de revista Harper and Queen, în 2011.

Regele Abdullah al II-ea, care menţine relaţii amiabile cu Statele Unite, a preluat puterea de la tatăl său. Deşi este lăudat ca fiind un conducător arab progresist, el controlează aproape toată puterea politică din ţară. Cazuri de arestări nefondate, tortură sau intervenţia statului în presă au fost semnalate în Iordania.

Sara Nazarbayeva, soţia lui Nursultan Nazarbayev, Preşedintele Kazahstanului

Inginer economic de profesie, Sara Nazarbayeva a fondat Bobek, o organizaţie caritabilă internaţională, care sprijină copiii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii i-a acordat premiul Ihsan Dogramaci pentru acest lucru, în 1997. Deşi este implicată în organizaţii care militează pentru drepturile copiilor, Prima Doamnă a declarat recent că este împotriva adopţillor străine.

Nursultan Nazarbayev este preşedinte de mai mult de 20 de ani şi a fost acuzat în nenumărate rânduri de încălcări ale drepturilor omului şi ale libertăţii presei, precum şi de corupţie şi violenţă împotriva femeilor. În 2011, New York Times relata că Nazarbayev a plătit persoane de la Washington pentru a-i reabilita numele.

Ri Sol-ju, soţia liderului din Coreea de Nord, Kim Jong-un

Prima Doamnă, numită şi „Kate Middleton a Coreei”, a fost prezentată abia anul trecut drept soţia lui Kim Jong-un, până atunci apărând în fotografii alături de el fără să fie identificată. Nu se cunosc multe detalii despre viaţa ei, în afara faptului că are în jur de 30 de ani şi provine dintr-o familie bună. Unele zvonuri afirmă că Ri Sol-ju ar fi filmat un film porno acasă şi că ar fi dus un stil de viaţă foarte promiscuu în tinereţe. Conform unor informaţii neconfirmate, Kim Jong-un ar fi ucis nouă muzicieni care răspândeau zvonurile despre stilul de viaţă al soţiei sale.

Liderul Suprem al Coreei de Nord a preluat puterea în 2011, la moartea tatălui său, găsind ţara adâncită în probleme financiare şi populaţia înfometată. Kim Jong-un nu ezită însă să trăiască o viaţă luxoasă şi să organizeze petreceri extravagante. De când a prealuat puterea a înlocuit în jur de 40% dintre liderii militari şi oficialii de top care au fost numiţi în timpul mandatului tatălui său.

Jeannette Kagame, soţia lui Paul Kagame, Preşedintele Rwandei

Prima Doamnă s-a întors în ţară după genocidul din 1994 şi de atunci a susţinut drepturile copiilor şi ale femeilor. O altă luptă importantă pe care o duce este eradicarea epidemiei de HIV/SIDA şi îmbunătăţirea vieţilor bolnavilor. Datorită eforturilor ei şi ale altor lideri mondiali, numărul infecţiilor s-a redus la jumătate, în timp ce numărul persoanelor testate a crescut de şase ori în ultimii zece ani.

Soţul ei, Paul Kagame, este creditat ca fiind principalul artizan al revenirii spectaculoase a Rwandei, după război şi genocid, el reuşind să diminueze corupţia, să extindă drepturile femeilor şi să redreseze economia. Dar progresul a fost obţinut cu costul limitării dreptului la ascociere şi la exprimare liberă, iar în timpul ultimelor alegeri, partidul său a împiedicat opoziţia să candideze, a închis multe ziare independente, autorităţile fiind acuzate chiar de asasinarea unor jurnalişti. Paul Kagame a câştigat alegerile cu un procent suspcicios de mare, de 93%.

Soţiile Regelui Abdullah bin Abdulazis Al Saud al Arabiei Saudite

Regele saudit a avut mai mult de treizeci de soţii până în prezent, dar nu se ştiu multe lucruri despre niciuna dintre ele individual. Căsătoriile şi, mai ales, urmaşii, au scopul de a cimenta alianţe, iar tatăl său, Regele Abd Al-Aziz, l-a căsătorit cu câte o fiică a fiecărui şef de trib din ţară. Regele Abdullah are peste 35 de copii şi, conform WikiLeaks, face injecţii cu hormoni şi consumă regulat Viagra pentru a continua să procreeze chiar şi la 70 de ani. Femeile joacă un rol important în dinastia Saud, ele organizând frecvent întâlniri cu regele, care le explică politica de stat şi le ascultă părerile.

Abdullah bin Abdulazis Al Saud a moştenit tronul de la fratele său, în 2005, şi a menţinut legăturile cu Statele Unite. Cetăţenii nu pot schimba însă regimul în mod legal, transparenţa în justiţie este practic inexistentă, iar statul păstrează pedepse extreme, cum ar fi tăiatul mâinilor, pentru infracţiuni minore.

Inkhosikati LaMbikiza, soţia Regelui Mswati al III-ea al Swaziland

Regina deţine statutul de soţie principală între cele 15 neveste ale lui Mswati. Ea a renunţat la studii pentru a se mărita cu regele, devenind prima soţie pe care el ales-o pentru sine, primele căsătorii fiind ceremoniale. Regina a încălcat tradiţia statului african şi a studiat dreptul, obţinând licenţa după căsătorie, dar îi este interzis să practice meseria pentru că judecătorii s-ar putea simţi influenţaţi să decidă în favoarea ei. Inkhosikati LaMbikiza continuă să uimească, devenind prima regină care a înregistrat un album de muzică gospel şi cucerind presa americană prin alegerile vestimentare. Conform legii din Swaziland, regele are dreptul să se căsătorească în fiecare an, iar în 2013 Mswati s-a căsătorit cu o tânără de 18 ani, ajungând la 15 neveste.

Despre regele de 45 de ani se spune că ar cheltui în jur de 38 de milioane de euro anual pentru a-şi susţine familia şi cel puţin patru soţii au abandonat haremul, acuzând violenţă fizică şi emoţională. Mswatii al III-lea deţine o putere deplină asupra celor un milion de locuitori ai Swaziland, conducând una dintre ultimele monarhii absolute ale lumii. El a interzis partidelor politice să organizeze alegeri.

Asma al-Assad, soţia lui Bashar al-Assad, Preşedintele Siriei

Frumoasa britanică i-a fost alături lui Bashar al-Assad în timp ce averea acestuia a ajuns la peste un miliard de dolari. Soţii Assad s-au cunoscut în Londra, unde ea lucra la J.P. Morgan, în timp ce el studia să devină medic oftalmolog. S-au căsătorit la scurt timp după ce el a preluat puterea de la tatăl său, fost dictator, şi au fost apreciaţi pentru imaginea modernă pe care au proiectat-o. Asma al-Assad a fost criticată pentru pasiunea pentru cumpărături, pentru că se foloseşte de contul de Instagram al Preşedinţiei pentru a promova campaniile umanitare la care participă şi pentru un profil prea măgulitor realizat de revista Vogue.

Bashar al-Assad a fost acuzat de statele occidentale că a întemniţat disidenţii, că a cenzurat presa şi Internetul şi că a folosit arme chimice împotriva sirienilor. Aceasta ultimă informaţie l-a determinat pe Barack Obama să ceară aprobarea Congresului pentru o intervenţie militară în Siria. De la începutul războiului civil, mai mult de 126.000 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Tatyana Karimova, soţia lui Islam Karimov, Preşedintele Uzbekistanului

Conform presei conduse de disidenţi, cuplul prezidenţial trece printr-o perioadă grea. Conform zvonurilor, Tatyana Karimova ar fi separată de Preşedinte şi amândoi sunt certaţi cu fiica lor cea mare. În luna noiembrie a anului trecut, Gulnara, fiica cea mare a cuplului prezidenţial, a acuzat pe Twitter că mama ei ar practica vrăjitoria şi că ar fi ameninţată de aceasta că va fi „distrusă”, daca intervine în treburile ei. Tatyana Karimova este economist de meserie şi continuă să-l însoţească pe Preşedinte în călătoriile de afaceri.

Islam Karimov este la putere încă din 1989, atunci când conducea Partidul Comunist din fosta republică sovietică. O serie de referendumuri l-au menţinut în fruntea statului, însă el a ţinut observatorii străini departe, aşa că nu se poate verifica autenticitatea alegerilor.

Cilia Flores, soţia lui Nicolas Maduro, Preşedintele Venezuelei

Flores şi Maduro s-au cunoscut acum 19 ani printr-un prieten comun, Hugo Chavez. Nicolas Maduro era garda de corp a lui Chavez, în timp ce Cilia Flores făcea parte din echipa de avocaţi care l-a scăpat de închisoare după o lovitură de stat eşuată. Flores a devenit prima femeie în funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale, succedându-l pe soţul său, iar anul trecut a fost numită Procuror General al Venezuelei. Ea neagă acuzaţiile de nepotism, deşi a numit peste 40 de membri ai familiei în funcţii publice.

Nicolas Maduro, care a preluat puterea în martie, anul trecut, a adâncit criza economică în care se află Venezuela, luând măsuri drastice, cum ar fi arestarea în masă a oamenilor de afaceri „burghezi”. Conform unei legi aprobate anul trecut, Maduro nu mai are nevoie de aprobarea legislativului pentru a conduce ţara, deţinând o putere asemănătoare celei deţinute de Chavez.

Grace Mugabe, soţia lui Robert Mugabe, Preşedintele Zimbabwe

Grace era secretara preşedintelui în anii ’80, atunci când au început relaţia. Doi dintre cei trei copii ai cuplului sunt născuţi în perioada în care Robert Mugabe era încă însurat cu fosta lui soţie, preşedintele căsătorindu-se cu Grace după moartea primei neveste. Zvonurile despre pasiunea pentru cumpărături şi despre stilul de viaţă extravagant al lui Grace Mugabe, care este cu 41 de ani mai tânără decât Robert Mugabe, i-au adus porecla Disgrace (Dizgraţie) din partea rivalilor soţului. Conform WikiLeaks, Prima Doamnă a obţinut beneficii uriaşe de pe urma comerţului cu diamante.

Robert Mugabe conduce statul încă din 1980 de la sfârşitul dominaţiei albilor. El menţine un control strict asupra temutului aparat de securitate de stat. Mugabe este acuzat că a falsificat alegerile şi că a instaurat tabere de tortură pentru a intimida adversarii politici.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă