Soţul judecătoarei Florentina Vasilăţeanu, care face parte din completul de judecată care se va pronunţa asupra eliberării condiţionate a lui Adrian Năstase, este dat în urmărire internaţională în urma unei solicitări a Poliţiei Capitalei.
Cătălin Vasilăţeanu a fost condamnat în februarie 2013 la închisoare pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, însă acesta nu mai este de găsit. Potrivit România TV, există suspiciuni că Vasilăţeanu se află acum în Spania.
CITEŞTE ŞI Cine sunt judecătoarele care decid eliberarea lui Adrian Năstase
În prima instanţă, Vasilăţeanu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, dar procurorii au făcut recurs la decizie. Procesul a fost reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a fost menţinută pedeapsa de trei ani, dar cu executare.
ICCJ i-a interzis inculpatului, pe perioada executării pedepsei, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi cel de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, instanţa a interzis inculpatului, timp de şapte ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii noiembrie 2009, inculpatul Vasilăţeanu Cătălin, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins de la ruda unui inculpat judecat în stare de arest preventiv pentru trafic de droguri, denunţător în cauză, suma de 15.000 euro pentru a interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea respectivului dosar şi pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a denunţătorului. Din suma pretinsă, în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, a primit de la ruda denunţătorului 4.500 euro.
În data de 27 iulie 2010, Vasilăţeanu a pretins de la un alt denunţător, care era cercetat în calitate de învinuit pentru infracţiunile de abuz de încredere şi fals în declaraţii, suma de 1.000 de euro pentru a interveni pe lângă un poliţist din cadrul Serviciului Furturi de Autovehicule şi pe care să îl determine să finalizeze cercetările cu o soluţie favorabilă clientului. De asemenea, banii au fost pretinşi şi pentru a-l determina pe poliţist să nu facă vreo menţiune în cazierul judiciar al denunţătorului. Din banii pretinşi, inculpatul a primit de la denunţător sumele de 1.000 lei şi 100 euro.
De asemenea, în luna iulie 2010, inculpatul Vasilăţeanu Cătălin a pretins de la un alt denunţător, cercetat pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având permisul de conducere suspendat, suma de 1000 euro în scopul de a interveni pe lângă magistratul învestit cu soluţionarea dosarului şi pentru a-l determina să dispună cu celeritate o soluţie de netrimitere în judecată.
În perioada ianuarie-septembrie 2010, inculpatul Vasilăţeanu Cătălin a pretins de la doi denunţători, care erau victime ale unui accident rutier, sume de bani cuprinse între 50 şi 300 lei pentru a-i determina pe lucrătorii de poliţie şi pe angajaţi ai unei firme de asigurări să soluţioneze mai repede dosarul în care denunţătorii aveau calitatea de părţi vătămate.
În vederea restituirii sumelor de bani primite, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui apartament aparţinând inculpatului.
Fostul premier Adrian Năstase află astăzi dacă va fi eliberat din închisoare. Recursul la eliberarea condiţionată, înaintat de procurorii DNA, se judecă la Tribunalul Bucureşti. Şedinţa a început însă cu o suspendare de două ore, în urma unei cereri a procurorilor DNA. Dacă instanţa va lua o decizie favorabilă lui Adrian Năstase, fostul premier va fi pus în libertate după opt luni de detenţie. Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.