Românii speriați de dezvoltarea inteligenței artificale trebuie să se liniștească, susține Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). În opinia cunoscutului milionar, niciun computer nu va putea depăși creierul uman.
Vîntu a explicat acest lucru prin intermediul unei scurte lecții de istorie, relatate pe canalul său din social media – VEZI AICI VIDEO.
„Cu 2.500 î.e.n. (înaintea erei noastre), prin nord-vestul Podișului Dekkan (India) au invadat triburile ariene, suspectate a fi vorba triburi din Iran.
Acolo era civilizația dravidiană (băștinașii Indiei antice). Pe timpul invaziei, parte din populația dravidiană, ale cărei urme s-au regăsit la Mohenjo Daro și Harappa au migrat – țiganii în ziua de azi. O parte au rămas acolo, s-au mixat cu cei din triburile ariene. Inițial, au folosit un limbaj (n.r. – comun) care se numea devanagari, apoi sanscrită și au creat un sistem social bazat pe caste, cinci caste: casta brahmanilor (preoții hinduși), casta nobililor, casta războinicilor, casta negustorilor și paria – adică pulimea, ăia inutili. Rămâne să te așezi singur într-o categorie, vezi care-ți convine!
Deschid acest subiect pentru că vreau să mă refer îndeobște la brahmani, la preoți, clasa conducătoare de la vremea aceea. Prin diverse tehnici yoga, tehnici de meditație sau de mișcări fizice, dar care tot către meditație se duc, brahmanii aceștia au reușit și reușesc niște performanțe extraordinare, să fie în două locuri în același timp, la mare distanță – se numește obicuitate. Reușesc să teleporteze propria ființă sau obiect, la mari distanțe. Cum se întâmplă acest lucru? Sunt cinci tehnici yoga.
Ce reușesc să facă prin aceste cinci tehnici? Să-și pună în folosință un procent mult mai mare decât cel pus în folosință de oamenii normali. Cercetătorii mai vechi spuneau că doar 2-3% din capacitatea creierului e folosită. Ăștia mai noi și mai optimiști spun că generația digitală are până la 10% din capacitatea creierului pe care o folosește. Mă îndoiesc, dar să spunem, 10%! Dar restul de 90%? Sau 93-97%. Toți știm că al nostru creier e un computer cu niște performanțe colosale. Dacă reușim să punem în funcțiune o mai mare capacitate, putem și noi să călătorim într-o fulgerare de gânduri, la distanță de kilometri sau milioane de ani lumină. Aceasta e metoda prin care omenirea va progresa, iar acolo se poate ajunge doar prin implanturi cibernetice, care să te ajute să folosești o capacitate din ce în ce mai mare.
Dacă cu doar cei 10% – optimist omenirea a făcut progresul colosal pe care-l vedeți astăzi, imaginați-vă ce ar putea face cu 90%. În fizica cuantică e o teorie potrivit căreia spațiul, timpul și gândul sunt într-un tot unitar. Nu mai contează, spațiul, timpul – propriul meu gând mă va duce unde am nevoie. Este un domeniu de cercetare în care generația ta când va ajunge la butoane, bagă cel puțin 5% din bugetul acestei țări, în cercetare, în acest domeniu! Este o șansă colosală. Cei care se tem de inteligența artificială habar n-au că nicio inteligență artificială nu va putea vreodată să se compare cu creierul pe care-l are omul!”, a declarat SOV.