El a spus că a citit în presă toate supoziţiile cu privire la posibila sa plecare din fruntea ministerului şi a identificat patru elemente de discurs, două dintre acestea fiind „incompetenţa” şi „discuţiile în contradictoriu cu Fondul Monetar Internaţional”.
„În ceea ce priveşte incompetenţa, vreau să ştiţi că activitatea mea în fruntea infrastructurii, în general, pentru că vorbim şi de mandatul la DPIIS şi în fruntea Ministerului Transporturilor, este una apreciată la cel mai înalt nivel foarte bine de premierul Victor Ponta şi, de altfel, chiar anecdotic, m-aş putea întreba cum să fie vorba despre incompetenţă când, în anul 2013, am absorbit fonduri europene cu 130 de milioane de euro mai mult decât în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2012? În şase ani am absorbit 430 de milioane de euro, iar în 2013, într-un singur an, am absorbit 569 milioane de euro, făcând 148% absorbţie fonduri europene. Cum poate fi vorba despre incompetenţă, când am reuşit să facem strategia de absorbţie a celor 3,2 miliarde de euro care erau să fie pierdute la finele lui 2013, aferente anilor 2007 – 2012, de incompetenţa miniştrilor anteriori şi am făcut strategia de absorbţie şi am reuşit să trecem prin Guvern memorandumurile privind strategia şi pe autostrăzi şi pe căi ferate şi pe naval şi pe aerian în aceste trei sau patru luni, câte au fost de mandat la Ministerul Transporturilor?”, a arătat ministrul.
Acesta a afirmat că a inaugurat 242 kilometri de autostradă în doi ani şi a promovat proiecte noi de autostradă.
„Cum să fie vorba de incompetenţă, când am inaugurat 242 de kilometri de autostradă în doi ani? Cum să fie vorba de incompetenţă, când am promovat proiecte noi de autostradă şi le recapitulez: Lugoj – Deva, loturile 2, 3, 4, Timişoara – Lugoj 2, Sebeş – Turda loturile 1, 2, 3, 4, Comarnic – Braşov, toate în 2013, cu licitaţii luate de la zero, încheiate şi cu câştigători stabiliţi. Mai mult decât a negociat vreodată CNADNR în toată istoria existenţei lui”, a subliniat Şova.
Şeful de la Transporturi a făcut referire şi la contractele de deszăpezire, afirmând că, în ultimii doi ani, cheltuielile au scăzut cu 45%, iar licitaţiile s-au desfăşurat în mod legal.
„Cum să fie vorba despre incompetenţă când, în doi ani consecutivi, cât am fost responsabil cu deszăpezirea, am reuşit să scădem cheltuielile faţă de ultimii doi ani de dinaintea mea, deci 2011, 2012, cu 45% în condiţii de legalitate absolută pe care o demonstrează raportul de control al ANRMAP, la solicitarea noastră – cei de la CNADNR nu au primit nici măcar o amendă pentru cea mai mică ilegalitate posibilă – şi când am declanşat în acelaşi timp şi licitaţie pentru 107 utilaje de deszăpezire în lucru, de care de 10 ani la CNADNR doar se vorbeşte”, a explicat acesta.
Dan Şova a mai menţionat printre ‘realizările’ sale varianta finală a acordului de parteneriat referitor la Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), dar şi la rezilierea contractului cu Bechtel.
„Cum poate fi vorba despre incompetenţă, când pentru prima oară în transporturi, în infrastructura rutieră, ştim exact ce avem de făcut în următorii şase ani şi când avem fondurile la dispoziţie, când în Programul Operaţional Infrastructură Mare, în varianta finală a acordului de parteneriat trimis la Bruxelles, avem 3,5 miliarde de euro pentru autostrăzi construite fonduri de coeziune pentru reţeaua principală şi încă 1,6 miliarde de euro pentru autostrăzile construite în reţeaua secundară – mă refer la Sibiu – Braşov şi Braşov – Bacău? Cum poate fi vorba despre incompetenţă când am reuşit să închidem cel mai păgubos contract, aşa cum a fost modificat în 2006 de neinspiraţia lui Dobre şi a celor care erau atunci la CNADNR – şi mă refer la contractul Bechtel – şi am reuşit în cel mai scurt timp să relansăm autostrada Transilvania şi aţi văzut că deja avem la licitaţie şi Suplacu de Barcău – Borş şi Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş, care au făcut legătura cu coridorul 4 Sebeş – Turda. Am dat ordinul de începere la Gilău – Nădăşel, am ridicat studiile de fezabilitate pentru Suplacu de Barcău – Nădăşel în două tronsoane, de la Suplacu de Barcău la Mihăieşti şi de la Mihăieşti la Nădăşel. Toate acestea au fost făcute pentru a avea relansată şi în construcţie autostrada Transilvania”, a detaliat Şova.
El a subliniat că, prin programul de autostrăzi pe care l-a lansat, în 2018, acestea vor uni toate provinciile României. De asemenea, a vorbit şi despre acciza la carburant, cu ajutorul căreia, potrivit acestuia, s-a reuşit obţinerea de finanţare pentru autostrăzi şi stimularea scăderii evaziunii fiscale la vânzarea de carburanţi.
„Cum poate fi vorba despre incompetenţă, când oricine ar veni de acum încolo nu are decât a continua – de fapt nici nu-l mai poate opri – acest program şi vom avea în 2018, când vom avea statul naţional unitar, în sfârşit provinciile legate prin autostrăzi – Transilvania de Ţara Românească prin două Comarnic – Braşov şi Sibiu – Piteşti şi de Moldova prin Braşov -Bacău. Cum poate fi vorba despre incompetenţă când despre o autostradă cum a fost Iaşi – Târgu Mureş doar s-a vorbit despre ea, dar noi suntem cei care am relansat-o? Cum poate fi vorba despre incompetenţă, când dacă reuşim să găsim prin intermediul accizei, atât de mult contestate de unii dintre dvs., să găsim soluţii şi pentru acoperirea în mod concret a programului de autostrăzi şi pentru stimularea scăderii evaziunii fiscale în ceea ce priveşte vânzarea de carburanţi?”, a arătat ministrul Transporturilor.
Dan Şova şi-a anunţat, marţi, intenţia de a demisiona din funcţia de ministru al Transporturilor.
„Azi, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, vreau să vă anunţ intenţia mea de a demisiona, de a mă retrage din fruntea Ministerului Transporturilor şi din Guvernul României, singurul motiv al dorinţei mele de a mă retrage fiind acela de a mă afla în prima linie a bătăliei electorale ce urmează pentru funcţia de preşedinte al României. Cred că este o bătălie foarte importantă şi asta dacă ne uităm numai la ultimii 10 ani de mandat dezastruos al domnului Traian Băsescu. Cred că aceste alegeri sunt decisive pentru cum va arăta România în următorii 10 ani. Vreau să vă spun că îmi pasă de direcţia României şi o să fac tot ce îmi stă în putinţă ca în aceste patru luni care urmează să reuşim să aducem la Cotroceni un om tânăr, un camarad, un om care înţelege ce vor românii şi care a demonstrat că are un proiect pentru România fundamental diferit de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Fac parte din generaţia de lideri social-democraţi tineri, care au curajul să se opună până la capăt regimului Băsescu”, a declarat Şova, într-o conferinţă de presă.