Şova: Pe taxa de 7 eurocenţi s-a construit bugetul departamentului

Ministrul Dan Şova a declarat, vineri, că bugetul instituţiei pe care o conduce preia banii suplimentari obţinuţi prin majorarea accizei pe combustibil la 7 eurocenţi, fonduri care vor fi alocate jumătate pentru construcţia de autostrăzi, iar cealaltă jumătate pentru drumuri naţionale.
Romania TV
29 nov. 2013, 15:35
Şova: Pe taxa de 7 eurocenţi s-a construit bugetul departamentului

„Taxa de 7 eurocenţi, aşa cum am spus, merge în bugetul Departamentului de proiecte de infrastructură pe autostrăzi şi drumuri naţionale (…) Nu ai cum să afectezi un anumit venit unei anumite cheltuieli, e împotriva legii din 1991, de la prima lege a finanţelor publice. Dar dincolo de treaba asta, normal că putem discuta principial pentru ce se pune o taxă. Această taxă s-a pus pentru a se finanţa autostrăzi şi drumuri naţionale. (…) Bugetul a crescut cu aproximativ un miliard de lei, deci banii se regăsesc, dacă are cineva buna credinţă să se uite la cifre”, a susţinut ministrul Dan Şova.

Şova a fost întrebat ce pondere din taxa de 7 eurocenţi se va aloca pentru autostrăzi şi cât pentru drumuri naţionale.

„Din total buget, cam 50% se duce pe autostrăzi, 50% drumuri naţionale şi variante ocolitoare. Nu s-a făcut un asemenea calcul, că e un singur buget care trebuie să finanţeze toate obiectivele”, a replicat Şova.

În şedinţa comisiilor de buget-finanţe în care s-a discutat bugetul pe 2014 al instituţiei pe care o conduce, Dan Şova a avut o serie de dispute cu deputaţii PDL Gheoghe Ialomiţianu şi Andreea Paul în legătură cu veridicitatea afirmaţiei că toţi banii din majorarea accizei se regăsesc la instituţia pe care o conduce.

Ministrul a susţinut că bugetul departamentului pe care îl conduce este construit pe taxa de 7 eurocenţi. „Bugetul faţă de anul trecut este mai mare cu un miliard de lei la CNADNR, la departament la noi, şi bugetul se bazează tocmai pe existenţa acestei taxe”, a susţinut Şova.

Ialomiţianu a replicat că suma prevăzută din bugetul de stat este mai mică, suplimentarea fiind din alocările de fonduri europene. „Efortul bugetului de stat, dând la o parte BEI, dând la o parte fondurile europene, efortul efectiv al bugetului de stat este mai mare cu 688 de milioane de lei”, a susţinut Şova.

În discuţie a intervenit şi ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, care a susţinut că în bugetul de stat sunt incluse fondurile europene, fonduri rambursabile şi nerambursabile.

Voinea a precizat că majorarea accizei la carburanţi determină sume care sunt distribuite din bugetul de stat pe o serie de priorităţi.

„În ceea ce priveşte bugetul SGG pe partea de transporturi, bugetul total depăşeşte semnificativ încasarea din creşterea accizei cu 7 eurocenţi cu 1,4 miliarde”, a mai spus Voinea, după ce Ialomiţianu l-a acuzat că ar minţi.

Ulterior, deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Dan Şova care sunt proiectele prioritare ale Guvernului pentru anul viitor.

„Sunt în proiectul de buget înşirate toate, e o anexă acolo, e suficient să o citiţi”, a replicat Şova.

Ulterior, ea a întrebat care sunt primele trei proiecte prioritate.

„Primele trei de pe listă”, a afirmat ministrul. În cele din urmă, la insistenţele deputatului PDL, Şova a citit din lista invocată.

„Şi fii-mea preferă să-i citesc eu: autostrada Lujoj – Deva, reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria şi construcţia autostrăzii Sebeş – Turda”, a continuat Şova.

„Nu aş vrea să vă fiu student, că aş pleca repetent la viaţă de la dumneavoastră”, i-a mai spus Şova Andreei Paul.

Deputatul PDL i-a replicat lui Şova că îl roagă „să-şi cumpere primii şapte ani de acasă”.

Un alt schimb de replici a pornit de la amendamentul susţinut de către deputatul PDL Gheoghe Ialomiţianu, care propunea suplimentarea bugetului instituţiei cu 1,2 miliarde de lei pentru proiectul autostrăzii Bucureşti – Braşova, cu „sursa de finanţare cei 7 eurocenţi”.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a intervenit spunând că este vorba despre „un amendament făcut la mişto”, solicitând ca acesta să nu fie supus votului.

Ulterior, Dan Şova a afirmat că „autostrada Comarnic – Braşov nu se finanţează din bani de la bugetul de stat, se finanţează din bani privaţi”. „Ca atare, în bugetul de stat există un buffer de 400 de milioane de lei care acoperă ceea ce se poate face ca stadiu fizic în anul 2014”, a explicat ministrul.

Ialomiţianu l-a acuzat că nu ţine minte de la un minut la altul minciuna, deoarece proiectul este prevăzut în legea bugetului cu finanţare integrală de la bugetul de stat.

Şova a revenit precizând că îi pare rău că trebuie să facă cu deputatul PDL anul II de la ASE.

„O concesiune se finanţează din bani privaţi după ce se finalizează construcţia şi începe operarea pe cei 26 de ani cât au rămas până la 30, se acoperă ceea ce nu recuperează din exploatarea autostrăzii respective din plăţi de disponibilitate. S-a pus acest buffer de 400 de milioane de lei, care acoperă până la momentul în care Eurostatul va da o scrisoare care va stabili dacă această autostradă se află pe deficit sau în afara deficitului”, a mai spus ministrul.

El a mai spus că amendamentul lui Ialomiţianu trebuie respins „ca fiind paralel cu bugetul”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cine este patronul lanțului de patiserii Luca. Simigeriile au împânzit Bucureștiul și au ajuns chiar și în Polonia
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Lovitură pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani. ARMATA DEVINE OBLIGATORIE!
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Mulți români fac asta și riscă. Amenda e de 45.000 de lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Cauza morții regizorului Bogdan Budes. Ce s-ar fi întâmplat cu el, în timpul nopții. Detalii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Armata ucraineană distruge un pod cheie în regiunea Kursk, izolând orașul Glușkovo
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...