Singurul lucru posibil în cazul în care Traian Băsescu revine la Cotroceni şi continuă să încalce Constituţia este reluarea unei proceduri de suspendare, precizează senatorul PSD, care spune însă că nu s-ar hazarda să discute „atât de departe”.
Potrivit legii, Parlamentul va decide calea de urmat, după decizia CCR privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. Dan Şova declară că „Parlamentul are o singură opţiune, aceea de a respecta şi aplica decizia Curţii Constituţionale, care indiferent de rezultatul ei, în mod evident, va nemulţumi una dintre părţi. Dar nu există altă cale de urmat, decât respectarea deciziei Curţii Constituţionale”.
Dan Şova precizează că „Parlamentul este obligat, suntem un stat de drept. Dacă nu respectăm deciziile, Curţii înseamnă că ne plasăm în afara statului de drept, chiar dacă nu ne convine acest lucru şi chiar dacă afirm şi susţin că am fi primul stat din UE aflat într-o situaţie comică, adică am avea un preşedinte pus prin hotărâre judecătorească împotriva voinţei cetăţenilor. Dar şi aşa fiind, dacă magistraţii constituţionali în înţelepciunea lor vor decide că este posibilă o asemenea enormitate, va trebui s-o respectăm”.
Întrebat dacă ia în calcul un nou referendum, aşa cum sugerau recent unii colegi din USL, Dan Şova a răspuns: „Un nou referendum nici nu este posibil, întrucât Constituţia este foarte clară: referendumul se organizează în 30 de zile de la suspendare. Deci e un termen de decădere, un nou referendum nu poate fi organizat. Singurul lucru care este posibil în cazul, Doamne fereşte şi nedorit de noi, pe care eu personal, nu mi-l pot imagina în acest moment, juridic vorbind, nu-mi pot imagina şi constituţional, întoarcerea domnului Băsescu, dar dacă ea se va întâmpla şi domnia sa va înţelege în continuare să încalce Constituţia, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare. Dar nu m-aş hazarda să discut atât de departe”.
Dan Şova e convins că decizia CCR va fi „fi favorabilă votului dat de români”. „Eu aş vrea să văd întâi decizia CCR, în privinţa căreia convingerea mea este că va fi favorabilă votului dat de români. Este imposibil să ignori 7,4 milioane de români, care i-au spus domnului Traian Băsescu să plece acasă, pentru că atunci, fireşte, democraţia ar avea un înţeles destul de limitat pentru cineva. Toţi românii ar înţelege că indiferent ce votează, decid judecătorii Curţii cine-i preşedinte în România. Şi asta ar fi o interpretare care nu cred că ar sprijini nici ea statul de drept”, conchide ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.