SpaceX. LIVE VIDEO lansarea Crew Dragon în spaţiu. Moment istoric, lansarea este o reuşită UPDATE

Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american în nouă ani spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 22.22, când lansarea a fost făcută cu succes.
Filip Stan
30 mai 2020, 12:59
SpaceX. LIVE VIDEO lansarea Crew Dragon în spaţiu. Moment istoric, lansarea este o reuşită UPDATE

UPDATE: Lansarea a avut loc în pofida condiţiilor meteorologice incerte, care ameninţau să amâne misiunea pentru a doua oară.

Astronauţii Doug Hurly şi Bob Behnken au ieşit pe orbită la bordul unei capsule Crew Dragon, împinsă de o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei.

Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.


UPDATE: Lansarea a fost făcută cu succes în prezenţa lui Donald Trump. Au trecut primele minute de la lansare, s-a desprins prima treaptă a rachetei.

Compania SpaceX a lui Elon Musk se pregătește sâmbătă pentru a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu, misiune denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.  

La bordul navetei vor fi astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken. Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Nici prognoza meteo pentru sâmbătă, 30 mai, nu este grozavă. 

Lansarea este programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora României), pentru că atunci Staţia Spațială Internațională se va afla în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spaţial Kennedy din Florida. 

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora României).

Cei doi astronauți vor veni la Centrul Spațial cu trei ore mai înainte de lansare.

De ce este o misiune istorică

Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-i transporta astronauții până pe orbita spațială.

Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas crucial pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională. Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Crew Dragon și misiunea Demo-2

Demo-2 este prima misiune cu echipaj uman pentru o capsulă Dragon, un produs al companiei SpaceX a lui Elon Musk. În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS, în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon, cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an, scrie Agerpres.

Elon Musk, contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA

Dacă lansarea va reuși, astronauții Hurley și Behnken vor zbura aproape 19 ore până la ISS. Vor folosi acest timp pentru a face diverse teste la bordul capsulei, inclusiv o pilotare manuală. Vor trebui, de asemenea, să și doarmă, pentru că este o călătorie solicitantă.  Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni.

Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.

Și compania Boeing are un contract asemănător, dar este cu un an în urmă față de programul SpaceX.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'