SpaceX. LIVE VIDEO lansarea Crew Dragon în spaţiu. Moment istoric, lansarea este o reuşită UPDATE

Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american în nouă ani spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată pentru sâmbătă, la ora 22.22, când lansarea a fost făcută cu succes.
Filip Stan
30 mai 2020, 12:59
SpaceX. LIVE VIDEO lansarea Crew Dragon în spaţiu. Moment istoric, lansarea este o reuşită UPDATE

UPDATE: Lansarea a avut loc în pofida condiţiilor meteorologice incerte, care ameninţau să amâne misiunea pentru a doua oară.

Astronauţii Doug Hurly şi Bob Behnken au ieşit pe orbită la bordul unei capsule Crew Dragon, împinsă de o rachetă Falcon 9, aparţinând companiei SpaceX.

Prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a desprins de capsulă şi a aterizat cu bine pe o barjă automată aflată în oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Floridei.

Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.


UPDATE: Lansarea a fost făcută cu succes în prezenţa lui Donald Trump. Au trecut primele minute de la lansare, s-a desprins prima treaptă a rachetei.

Compania SpaceX a lui Elon Musk se pregătește sâmbătă pentru a doua încercare de lansare a unei misiuni istorice în spațiu, misiune denumită Demo-2: pentru prima oară, racheta Falcon 9 va trimite o capsulă Crew Dragon cu echipaj uman până la Stația Spațială Internațională.  

La bordul navetei vor fi astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken. Lansarea misiunii era prevăzută pentru miercuri, dar a fost amânată în ultimul moment din cauza condițiilor meteo nefavorabile de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Nici prognoza meteo pentru sâmbătă, 30 mai, nu este grozavă. 

Lansarea este programată pentru ora locală 15:22 (22:22, ora României), pentru că atunci Staţia Spațială Internațională se va afla în locul potrivit, pe orbită, față de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spaţial Kennedy din Florida. 

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora României).

Cei doi astronauți vor veni la Centrul Spațial cu trei ore mai înainte de lansare.

De ce este o misiune istorică

Misiunea este importantă din mai multe puncte de vedere: este pentru prima oară după aproape 10 ani când Statele Unite își trimit astronauții pe ISS cu o navetă care pleacă de pe teritoriul american. Ultima navetă a NASA a fost retrasă din serviciu în 2011. Și este, de asemenea, pentru prima dată când agenția spațială americană colaborează cu o companie privată pentru a-i transporta astronauții până pe orbita spațială.

Pentru Statele Unite reuşita acestei misiuni va fi un pas crucial pe drumul spre independența de Rusia pentru accesarea Stației Spațiale şi un motiv de mândrie naţională. Ultima misiune cu echipaj uman de pe teritoriul american a fost în 2011, când naveta Atlantis ateriza și odată cu ea se sfârșea era de 30 de ani a flotei spațiale NASA. Nouă ani au așteptat americanii să-și vadă din nou astronauți decolând de la Centrul Spațial Kennedy. În toată această perioadă, Agenția Spațială a depins de programul rusesc pentru a trimite astronauți pe Stația Spațială Internațională.

Crew Dragon și misiunea Demo-2

Demo-2 este prima misiune cu echipaj uman pentru o capsulă Dragon, un produs al companiei SpaceX a lui Elon Musk. În 2016, NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS, în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon, cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse.

Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an, scrie Agerpres.

Elon Musk, contract de 2,6 miliarde de dolari cu NASA

Dacă lansarea va reuși, astronauții Hurley și Behnken vor zbura aproape 19 ore până la ISS. Vor folosi acest timp pentru a face diverse teste la bordul capsulei, inclusiv o pilotare manuală. Vor trebui, de asemenea, să și doarmă, pentru că este o călătorie solicitantă.  Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni.

Contractul de 2,6 miliarde de dolari pe care Elon Musk îl are cu NASA prevede furnizarea a șase zboruri cu oameni la bord până la stația spațială. Primul dintre ele este programat la sfârșitul lunii august, zborul de acum, cu astronauții Hurley și Behnken, fiind unul demonstrativ.

Și compania Boeing are un contract asemănător, dar este cu un an în urmă față de programul SpaceX.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Zodiile care triumfă în luna februarie. Cinci nativi au noroc în dragoste, carieră și pe plan financiar
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în fața României. Mărturisirea care răstoarnă totul: Nu ne interesează așa ceva...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Românii beneficiază de prețuri mai mici la cumpărături în Bulgaria după aderarea la Schengen
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București