Pentru o șpagă de 5000 de Euro, cei care își doreau puteau deveni asistenți sau șoferi de ambulanță în Bârlad. Vinovații pentru o astfel de procedură ilegală, sunt chiar o asistentă și un șofer de ambulanță din Bârlad care promiseseră mai multor persoane în perioada 2018-2019 că pot aranja ocuparea mai multor posturi.
Cristina N. si Catalin R., angajati ai Serviciului de Ambulanta Vaslui – Substatia Barlad, respectiv Spitalul de Urgenta Barlad, au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență, iar tribunalul din Vaslui a pronunțat prima sentință.
Potrivit rechizitoriului, Cristina N. a fost acuzată ca în perioada februarie 2018 – iunie 2019, de șapte ori, a cerut de la trei martori denunțatori suma totală de 17.500 euro și 10.000 lei (din care a primit suma de 12.500 euro și 10.000 lei), lăsând să se creadă că are influență să rezolve, prin intermediul unei alte persoane, angajări la Serviciul de Ambulanță Vaslui.
Una dintre victimele din dosar, care voia sa fie asistentă pe ambulanță, a oferit Cristinei N. suma de 10.000 de lei, altă persoană care dorea sa fie asistentă a oferit 5.000 de euro, un barbat care voia sa fie asistent pe ambulanță a fost nevoit să ofere tot 5.000 de euro.
O parte din banii încasati de Cristina N. au mers la Catalin R., care a cerut 23.000 de euro pentru a rezolva angajari la Serviciul de Ambulanță, promițând ca poate facilita ocuparea posturilor. Barbatul a primit suma de 9.500 de euro, dar în urma denunțurilor depuse de martore, a fost trimis în judecată.
„Prin comiterea unei infractiuni de trafic de influenta in forma continuata in legatura cu domeniul angajarilor in sistemul sanitar se creeaza si se mentine o stare de pericol social important fata de dreptul la munca, la servicii medicale de calitate, prin posibila accedere in sistemul medical a unor persoane nepregatite sau incapabile profesional, angajate exclusiv pe criteriul platii unor sume de bani pentru a frauda concursurile organizate.
De asemenea, fenomenul coruptiei in domeniul angajarilor din sistemul public de sanatate trebuie combatut ferm prin aplicarea unei pedepse cu inchisoarea deoarece prin comiterea unor asemenea infractiuni persoanele implicate obtin sume semnificative de bani prin afectarea imaginii si perceptiei functionarii unitatilor medicale in randul comunitatii locale in folosul carora acestea functioneaza”, a arătat Tribunalul Vaslui.
Potrivit unui șef de ambulanță, aceste posturi sunt râvnite întrucât salariul de asitentă sau șofer pe ambulanță poate ajunge și la 1200 de euro, notează ziare. com.
„Asistenții câstigă la fel ca ambulanțierii, poate un pic mai mult. Depinde cât lucrează. Un medic primar poate ajunge la 15.000 de lei, dar o asistentă nu ia mai mult de șase mii de lei. La fel, un șofer ajunge să ia cinci-sase mii de lei cu gărzi si cu sporuri. Salariul este undeva la 3.000 de lei, dar având spor de 75-85 la suta aproape ca își dublează salariul”, a declarat șeful unui serviciu județean de ambulanță.