Prin limitarea profiturilor pe care producătorii de energie hidro şi alte tipuri de energie regenerabilă le pot face ca urmare a majorării preţurilor la electricitate, Guvernul de la Madrid se aşteaptă să redirecţioneze aproximativ 2,6 miliarde de euro de la companii spre consumatori în următoarele şase luni.
Ministrul Energiei, Teresa Ribera, a anunţat într-o conferinţă de presă că măsura va rămâne în vigoare până la finele lunii martie 2022, când se aşteaptă ca preţul gazelor naturale să se stabilizeze odată cu scăderea consumului după vârful atins în perioada iernii.
În paralel, Spania va scoate la licitaţie un număr suplimentar de certificate de poluare în valoare de 900 milioane de euro în acest an, iar sumele strânse vor fi utilizate la reducerea facturilor consumatorilor, scrie Agerpres.
Ribera a spus că măsurile incluse în „planul şoc” vor reduce, în medie, factura lunară a consumatorilor cu 22% până la finele anului. Pentru a proteja consumatorii vulnerabili, Ribera a anunţat că interdicţia de a tăia de la reţea consumatorii pentru neplata facturilor va fi prelungită până la 10 luni, de la patru luni cât este limita actuală.
În condiţiile în care cererea ridicată de gaze naturale a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a creşterii recente a preţurilor la electricitate în Europa, Spania a decis să plafoneze la 4,4% creşterea preţurilor reglementate în trimestrul al treilea, comparativ cu prognozele care arătau spre o majorare de 28%.
Guvernul de coaliţie de la Madrid a fost presat de opoziţie şi societatea civilă să reducă facturile la energie electrică.
Premierul Pedro Sanchez a anunţat luni că o taxă specială pentru electricitate va fi redusă, de la 5,1% la 0,5%, până la finele acestui an iar cota redusă de TVA şi eliminarea unei taxe de generare de 7% vor fi prelungite până în luna ianuarie a anului următor. Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.
Preţurile spot la electricitate, care reprezintă aproximativ o treime din facturile consumatorilor, au depăşit record după record în ultimele săptămâni, atingând marţi maximul istoric de 172,78 euro pentru un Megawat-oră, în creştere cu 19 euro faţă de valoarea înregistrată luni, a anunţat Operatorul Pieţei Iberice de Electricitate (OMIE).
Citeşte şi Preţul energiei electrice a explodat şi în Germania. Tarifele aproape că s-au dublat în 2021
Cererea ridicată pentru gaze naturale şi creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.
O analiză publicată luna trecută de Banca Centrală a Spaniei arată că preţurile la gaze sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din recenta creştere a preţurilor la electricitate în Spania, în timp ce preţurile certificatelor de poluare au fost responsabile pentru o cincime din această majorare.