Proiectul legislativ a luat naștere după un caz cutremurător din Spania, un viol colectiv care a avut loc în anul 2018 și care a provocat un mare scandal național.
„Ţara noastră înscrie în sfârşit în legislaţia sa consimţământul ca fiind elementul central al relaţiilor noastre sexuale.
Femeile nu vor mai trebui să demonstreze că a existat violenţă sau intimidare într-o agresiune pentru ca aceasta să fie recunoscută ca agresiune sexuală”, a declarat ministrul spaniol al egalităţii Irene Montero despre legea supranumită „Doar un Da este un Da”, potrivit Agerpres.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei, susține că baza proiectului, care se referă la consimțământul explicit, s-a inspirat din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.
În cadrul convenției, şase state membre ale UE – Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia şi Slovacia nu au ratificat-o. Liderii politici din țările menționate au susținut că acest proiect promovează ideologia de gen.
Inițiatoarea proiectului, Irene Montero, a recunoscut că s-a inspirat dintr-o lege similară adoptată de Suedia, unde în urma aplicării respectivei legi a crescut numărul condamnărilor pentru viol.
Stabilirea consimţământului explicit pentru ca un act sexual să nu fie considerat viol este o practică minoritară în Europa. În martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de directivă prin care definiţia delictului de viol să fie unitară în toate cele 27 de state membre ale UE. Astfel, delictul să fie stabilit pentru orice raport sexual „neconsimţit”, fără a mai fi nevoie de dovedirea ameninţării sau folosirii forţei.
Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, psihologul criminalist a atras atenția cu privire la necesitatea înăspririi legislației, după ce numărul de violuri și de violență domestică a crescut puternic în perioada COVID.
„S-a ajuns în acest punct pentru că justiția, în componența represiv-penală, a lăsat garda jos. Cum poți să cercetezi pentru loviri corporale făptuitorii, aflați în arest la domiciliu – în stare de libertate, cu control judiciar?
Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară!
Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate”, a avertizat Tudorel Butoi.