Spania a înăsprit legislația pentru infracțiunea de viol. Comisia Europeană cere mai multă strictețe statelor membre UE

Spania a clarificat legislația în privința infracțiunii de viol. Orice act sexual care are loc fără consimțământul celeilalte persoane va fi pedepsit conform legii. 
Filip Stan
26 aug. 2022, 08:43
Spania a înăsprit legislația pentru infracțiunea de viol. Comisia Europeană cere mai multă strictețe statelor membre UE

Proiectul legislativ a luat naștere după un caz cutremurător din Spania, un viol colectiv care a avut loc în anul 2018 și care a provocat un mare scandal național.

„Ţara noastră înscrie în sfârşit în legislaţia sa consimţământul ca fiind elementul central al relaţiilor noastre sexuale.

Femeile nu vor mai trebui să demonstreze că a existat violenţă sau intimidare într-o agresiune pentru ca aceasta să fie recunoscută ca agresiune sexuală”, a declarat ministrul spaniol al egalităţii Irene Montero despre legea supranumită „Doar un Da este un Da”, potrivit Agerpres.

 

Spania, model pentru Comisia Europeană. Legea s-ar putea înăspri și în România

 

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, susține că baza proiectului, care se referă la consimțământul explicit, s-a inspirat din Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

În cadrul convenției, şase state membre ale UE – Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Lituania, Letonia şi Slovacia nu au ratificat-o. Liderii politici din țările menționate au susținut că acest proiect promovează ideologia de gen.

Inițiatoarea proiectului, Irene Montero, a recunoscut că s-a inspirat dintr-o lege similară adoptată de Suedia, unde în urma aplicării respectivei legi a crescut numărul condamnărilor pentru viol.

Stabilirea consimţământului explicit pentru ca un act sexual să nu fie considerat viol este o practică minoritară în Europa. În martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect de directivă prin care definiţia delictului de viol să fie unitară în toate cele 27 de state membre ale UE. Astfel, delictul să fie stabilit pentru orice raport sexual „neconsimţit”, fără a mai fi nevoie de dovedirea ameninţării sau folosirii forţei.

 

Cazurile de violență domestică au explodat în perioada COVID, în România

 

Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, psihologul criminalist a atras atenția cu privire la necesitatea înăspririi legislației, după ce numărul de violuri și de violență domestică a crescut puternic în perioada COVID.

„S-a ajuns în acest punct pentru că justiția, în componența represiv-penală, a lăsat garda jos. Cum poți să cercetezi pentru loviri corporale făptuitorii, aflați în arest la domiciliu – în stare de libertate, cu control judiciar?

Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară!

Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate”, a avertizat Tudorel Butoi.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!