Astfel, au fost descoperite 21 de focare de infecţie cu coronavirus, cele mai multe fiind concentrate în jurul oraşelor catalane din Barcelona şi Lleida, relatează Reuters, citată de Mediafax.
De la 8 cazuri de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori, înregistrate la finalul lui iunie, s-a ajuns la 27 de cazuri la 100.000 de oameni.
„Odată cu relaxarea restricţiilor au apărut şi focarele de infecţie. Vorbim despre adunări de familie la care au participat foarte multe persoane şi la spaţii publice asociate cu viaţa de noapte”, a declarat ministrul Sănătăţii, Salvador Illa.
Pe parcursul weekendului trecut au fost raportate 4.581 cazuri noi de coronavirus, iar totalul a ajuns la 264.836.
Peste 28.000 de oameni au murit din cauza COVID-19.
Noi focare de COVID-19 continuă să apară în Spania, mai ales în provincia Catalonia, în timp ce autorităţile restrâng activităţile sociale, recomandă comportamente responsabile şi impun purtarea măştii în toate locurile publice în cea mai mare parte a ţării.
Spania, una dintre ţările cele mai îndoliate de pandemia de coronavirus, are în prezent peste 150 de focare active de COVID-19, cele mai preocupante fiind în regiunile Catalonia şi Aragon. Guvernele regionale încearcă să împiedice orice fel de evenimente şi reuniuni unde se adună multă lume, întrucât mai multe dintre focare îşi au originea în astfel de aglomerări, fiind închis inclusiv accesul pe unele plaje aglomerate.
În Catalonia măsurile deja aplicate pentru limitarea răspândirii COVID-19 în zona metropolitană a Barcelonei au fost extinse duminică şi în alte două localităţi. Au fost interzise grupurile mai mari de zece persoane, restaurantele şi barurile pot funcţiona cu maxim jumătate din locuri ocupate, localurile nocturne au fost închise, la fel şi teatrele şi cinematografele, iar vizitele în căminele de bătrâni sunt interzise. Populaţiei i s-a recomandat să iasă din case numai pentru activităţi indispensabile.