În cursul nopţii, pichete de grevă agitând drapelele roşii ale celor două sindicate spaniole, UGT şi CCOO, au invadat Madridul şi alte oraşe mari din ţară, luând poziţii la intrarea în uzine, magazine, pieţe en gros sau gări pentru a le cere salariaţilor să se alăture mişcării.
La Barcelona, al doilea oraş ca mărime al ţării, sindicaliştii au ars pneuri la intrarea în piaţa en gors Mercabarna, în timp ce la Madrid sute de tineri au defilat încă de la miezul nopţii, cu goarne şi fluiere, blocând artere din capitală, obligând magazinele încă deschise să închidă.
„Grevă generală”, „Nu, nu, nu ne este teamă”, strigau ei în timp ce parcurgeau bulevardele din centrul Madridului.
Primele ore ale grevei s-au desfăşurat fără incidente majore, Ministerul de Interne anunţând 28 de reţineri şi 12 răniţi.
În Spania, a patra economie a zonei euro, sufocată de o rată a şomajului de peste 25 la sută din populaţia activă, această grevă este a doua de la preluarea puterii, în urmă cu aproape un an, de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy.
De la ultima grevă din 29 martie, manifestaţiile se succedă împotriva politicii de austeritate desfăşurate de Guvern, care prevede economii de 150 de miliarde de euro până în 2014 şi îi afectează dur pe cei nevoiaşi.
Impactul grevei ar putea fi totuşi limitat de serviciul minim obişnuit în Spania în astfel de cazuri, care prevede de exemplu circulaţia a 30 la sută din trenurile de navetişti şi 20 la sută din trenurile pe distanţe lungi.
Mobilizarea ar trebui să fie mai mare spre sfârşitul zilei, cu două manifestaţii convocate la Madrid, una de către sindicate, iar cealaltă de mişcarea indignaţilor, martor al exasperării în faţa sărăciei tot mai mari, a expulzărilor proprietarilor supraîndatoraţi, a miliardelor de euro înghiţiţi în ajutorul acordat băncilor.
Portugalia se confruntă, de asemenea, cu o grevă generală în timp ce manifestaţii şi alte acţiuni sunt anunţate în numeroase ţări din Europa, între care Italia, Grecia, Germania, Franţa, Belgia sau Polonia.