‘Nu ne puteem permite să subutilizăm resursele energetice’, a explicat ministrul, în contextul în care Spania ar putea recădea în recesiune în acest trimestru şi a adoptat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. ‘Trebuie să găsim un bun mix, o bună combinaţie între diferitele surse de energie’, a insistat oficialul spaniol.
Centrala nucleară de la Garona a intrat în exploatare în anul 1971, fiind prima centrală de acest fel construită în Spania. Mai multe organizaţii ecologiste, printre care şi Greenpeace, au cerut în trecut închiderea ei, prezentând-o ca fiind ‘sora geamănă’ a centralei japoneze de la Fukushima, unde a avut loc o explozie anul trecut, în luna martie, în urma unui seism urmat de tsunami. Una dintre principalele organizaţii ecologiste spaniole, ‘Ecologistas en accion’, a emis un comunicat în care consideră ‘iresponsabilă menţinerea în exploatare a unei centrale vechi, construită înaintea învăţămintelor rezultate din principalele accidente nucleare (…) şi care suferă de probleme nerezolvate’.
Centrala de la Garona ar fi urmat să-şi înceteze activitatea la 1 aprilie 2013, după ce fostul guvern socialist i-a prelungit în anul 2009 durata de viaţă cu patru ani, pentru a se reduce dependenţa faţă de importurile de petrol. În prezent, Spania dispune de şase centrale nucleare. În anul 2011, Parlamentul spaniol a adoptat o lege care suprimă limitarea duratei de viaţă a centralelor nucleare la 40 de ani, permiţând astfel prelungirea exploatării acestora