Spania se îndreaptă către recesiune

Economia spaniolă s-a contractat în trimestrul al patrulea din 2011 pentru prima dată în ultimii doi ani şi pare că se îndreaptă către o recesiune îndelungată, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care a împins la măsuri de austeritate în detrimentul creşterii.
Romania TV
30 ian. 2012, 10:55
Spania se îndreaptă către recesiune

Produsul Intern Brut al Spaniei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut faţă de cel anterior, potrivit datelor preliminare prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid, preluate de Reuters.

În trimestrul al treilea, economia spaniolă a stagnat.

Raportat la trimestrul al patrulea din 2010, PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,3% în perioada analizată, după un plus de 0,8% în trimestrul trei.

Criza datoriilor de stat a propulsat măsurile de austeritate în vârful priorităţilor guvernelor din sudul zonei euro, nevoite să corecteze urgent dezechilibrele finanţelor publice pentru a recâştiga încrederea pieţelor financiare. Astfel, măsurile de revigorare a creşterii economice au trecut în plan secund, iar şomajul din Spania a crescut la 22%, cu o rată alarmantă de aproape 50% în rândul tinerilor.

Banca Spaniei anticipează o contracţie economică de 1,5% pentru acest an, din cauza reducerii cheltuielilor publice care au ca scop restrângerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, de la un nivel estimat la 8% din PIB în 2011.

Economia spaniolă a fost afectată sever de prăbuşirea pieţei imobiliare şi a construcţiilor rezidenţiale, care a antrenat scăderea puternică a consumului în contextul reducerii creditării şi unui şomaj tot mai ridicat.

Economia Spaniei este în relativă stagnare din primul trimestru al anului 2010, când a ieşit din recesiune, singurul sector cu o evoluţie pozitivă fiind cel al exporturilor. Însă odată cu încetinirea activităţii economice în zona euro şi la nivel mondial, cererea din partea partenerilor comerciali cheie este în scădere, trăgând în jos şi exporturile.

Comisia Europeană a prognozat o creştere economică de numai 0,5% pentru zona euro în acest an, faţă de plus 1,5% în 2011, respectiv 1,9% în 2010.

FMI estimează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,5%, cu potenţialul de a cauza o nouă rundă de recesiune globală.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!