Acest fapt nu este cauzat de lipsurile materiale, ci de una dintre particularităţile spaniole, consolidate de-a lungul secolelor, arată miercuri cotidianul La Razon. La ultima proclamare a unui rege, văzută de poporul spaniol – cea a lui Juan Carlos I, în 1975 – acesta şi-a citit discursul în faţa unei coroane de dimensiuni ceva mai mari decât cele obişnuite, care provenea de la o caleaşcă finisată, din patrimoniul naţional al Spaniei, scrie Agerpres.
La 22 noiembrie 1975, cu toate că exista o coroană pe podiumul evenimentului istoric din parlament pe durata căruia Spania a redevenit regat, don Juan Carlos nu a fost încoronat drept rege, nici simbolic, nici cu adevărat. El a fost doar proclamat şi recunoscut rege.
Vezi şi Viaţa în IMAGINI a regelui Juan Carlos al Spaniei GALERIE FOTO
Coroana a fost pusă pe podium ca un simbol al unui moment istoric. Interesant este faptul că, subliniază cotidianul spaniol citat, la scurtă vreme de la încheierea războiului civil (1936 – 1939), Spania, ‘potrivit tradiţiei sale, se declară regat‘.
Nu există o coroană regală
În 1947, prin intermediul legii de succesiune la conducerea statului, acest fapt era formalizat, însă declaraţia nu a fost respectată decât în 1975, când Juan Carlos I a fost proclamat rege al Spaniei, scrie Agerpres.
Citeşte şi Zeci de mii de spanioli cer REFERENDUM pentru a alege între MONARHIE şi REPUBLICĂ
De fapt, coroana din 1975 nu prezenta semnele tradiţionale ce apăreau în mod obişnuit pe monedele şi scuturile oficiale, iar dimensiunile nu erau potrivite, ci mult mai mari. În plus, se poate spune că în prezent, nu există o coroană regală.
Se poate spune că este una virtuală, constată La Razon, întrucât aceasta nu există, fizic: este vorba de reprezentările scutului Spaniei (aşa cum au fost ele aprobate prin decretele 33/1981 şi 2964/1981), cu un design stilizat, modernizat, bazat pe tradiţionala coroană regală de la începutul secolului 20.
Prin urmare, încheie cotidianul spaniol, sigur că noul rege Felipe al VI-lea nu va purta nicio coroană regală, însă aceasta poate fi văzută pe noul scut regal ce va fi adoptat în curând, alături de noua stemă regală.
Primul discurs al prinţului moştenitor: Pentru spanioli şi Spania
Prinţul moştenitor Felipe de Asturias s-a angajat miercuri, în cadrul primului discurs rostit după anunţul abdicării Regelui Juan Carlos, să-şi dedice forţele în serviciul spaniolilor şi al Spaniei, potrivit Agerpres.
‘Aş vrea doar să-mi repet public convingerea şi angajamentul de a-mi dedica toată puterea, cu speranţă şi încredere, în scopul captivantei sarcini de a-i servi în continuare pe spanioli şi Spania noastră iubită, o naţiune, o comunitate socială şi politică unită, diversă, care îşi cufundă rădăcinile într-o istorie milenară’, a declarat prinţul Felipe la Mănăstirea din Leyre (Navarra), cu ocazia ceremoniei de înmânare a Premiului Prinţului de Viana pentru Cultură, istoricului Tarsicio de Azcona.
‘Experienţa vremurilor trecute ne învaţă că, în perioade dificile, precum cele pe care le trăim, numai unindu-ne strădaniile, punând înaintea intereselor personale binele comun şi sprijinind iniţiativele, cercetarea şi creativitatea fiecărei persoane vom reuşi să facem progrese, către situaţii mai bune’, a spus viitorul rege al Spaniei.