Spania votează în al doilea tur, în alegerile europene, municipale şi regionale

Spania votează duminică în alegerile europene, municipale şi regionale, un ”al doilea tur” după alegerile legislative din aprilie, din care şeful Guvernului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez speră să iasă consolidat atât pe scena naţională, cât şi în Europa.
Filip Stan
26 mai 2019, 09:09
Spania votează în al doilea tur, în alegerile europene, municipale şi regionale

Acest triplu scrutin intervine la mai puţin de o lună după alegerile de la 28 aprilie, în care Partidul Socialist (PSOE) al lui Sanchez a obţinut o victorie, însă nu dispune de majoritatea absolută în Parlament. Ocolită de o ascensiune eurosceptică – aşteptată în multe ţări -, Spania este singura mare ţară din UE în care socialiştii au o şansă să obţină o victorie, în contextul în care PSOE este creditat în sondaje cu aproximativ 30% din voturi.

O mare speranţă a social-democraţilor europeni, Sanchez intenţionează să profite de succesul său, în cazul în care se confirmă, pentru a plasa un spaniol într-unul dintre posturile-cheie care intră în joc în curând în UE.
”Pedro, va trebui să iei conducerea acestei renaşteri a social-democraţiei în Europa”, i-a spus vineri, încheind campania, ministrul spaniol de Externe, totodată capul listei socialiste în alegerile europene Josep Borrell – pe care Madridul îl propune candidat la postul de şef al diplomaţiei UE, informează news.ro.

Pe plan naţional, peisajul politic care va rezulta după alegerile regionale şi municipale va fi determinant în vederea formării noului Guvern, ce urmează să aibă loc după votul de învesire al lui Sanchez, prevăzut la începutul lui iulie. Socialistul şi-a îndemnat susţinătorii ”să termine treaba”, iar pe spanioli la un ”vot coerent, la 26 mai, cu cel de la 28 aprilie”. Partidul său este creditat pe primul loc în majoritatea celor 12 regiuni aflate în joc, însă regiunea-cheie este Madridul, care ar putea să basculeze la stânga după ce a fost guvernată de dreapta timp de 24 de ani.

Citeşte şi Cum se votează la alegerile UE: cetăţenii din 21 de ţări votează duminică pentru alegerea viitorului Parlament European

În cazul unei victorii clare a socialiştilor duminică, Sanchez ar putea să-şi menţină ”planul A”, de a forma un Executiv minoritar 100% socialist şi de a încheia acorduri, de la caz la caz, cu alte forţe politice, în vederea adoptării reformelor sale în Parlament. ”Planul B” ar fi să accepte intrarea în Guvern a Partidului Podemos (stânga radicală), condus de către Pablo Iglesias, pentru a avea stabilitate, în pofida faptului că cele două partide nu dispun de majoritatea absolută în Camera Deputaţilor doar ele singure, potrivit news.ro.

”Partidul lui Iglesias este în declin, potrivit ultimelor sondaje, iar PSOE ar putea să beneficieze de un efect de «lună de miere» după victoria sa în aprilie. Dacă distanţa între cele două partide creşte duminică, Sanchez va fi mai în măsură să formeze un guvern minoritar” alcătuit doar din socialişti, subliniază Antonio Barroso, un analist de la cabinetul Teneo. În alegerile municipale, fosta judecătoare de stânga Manuela Carmena pare bine plasată să fie realeasă primar al Madridului.

La Barcelona, al doilea cel maiimportant oraş din ţară, primarul în exerciţiu Ada Colau şi separatistul catalan Ernest Maragall sunt cot la cot, în timp ce fostul premier francez Manuel Valls, susţinut de Ciudadanos (liberali) este creditat pe poziţia a patra.

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore