Toate operaţiunile aeriene din Marea Britanie au revenit la normal în jurul orei 22.00, după ce o problemă informatică a provocat închiderea spaţiului aerian al Londrei timp de mai multe ore.
„Sistemul funcţionează din nou. Toate segmentele infrastructurii aviatice vor începe să revină la normal – aeroporturile, liniile aeriene şi traficul aerian„, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciul naţional britanic pentru trafic aerian (NATS).
Întrebat despre motivele care au provocat pana informatică, el a răspuns că „în acest stadiu încă investigăm cauza”.
Ministrul britanic al transporturilor, Patrick McLoughlin, a declarat că a solicitat explicaţii amănunţite pentru perturbarea traficului aerian „pur şi simplu inacceptabilă”. „Orice perturbare a sistemului nostru aviatic reprezintă o chestiune care ne preocupă în cel mai înalt grad, în special în perioada anului în care se apropie sărbătorile„, a precizat ministrul britanic al transporturilor, Patrick McLoughlin.
„O perturbare de o asemenea amploare este pur şi simplu inacceptabilă şi am solicitat NATS (Serviciul naţional britanic pentru trafic aerian) o explicaţie amănunţită privind evenimentul din această seară„, a adăugat ministrul.
„De asemenea, vreau să ştiu ce măsuri vor fi luate pentru a preveni ca acest lucru să se mai întâmple pe viitor„, a subliniat Patrick McLoughlin.
Principalul aeroport al Londrei, Heathrow, a anunţat că nu au existat avioane care să decoleze sau să aterizeze în timpul penei informatice. Pe de altă parte, aeroportul Gatwick, care deserveşte tot Londra, a anunţat că nu au avut loc decolări, dar că aterizările au fost permise.
Londra are în prezent patru aeroporturi principale: Heathrow, Stansted, Gatwick şi Luton, primul dintre ele fiind cel mai important din Europa în privinţa numărului de pasageri.
Totodată, aeroportul din Manchester a anunţat că nu a fost afectat de închiderea spaţiului aerian.
La 7 decembrie 2013, o pană la centrul de control aerian de la Swanwick a provocat întârzieri şi anulări pentru sute de zboruri către Marea Britanie şi Irlanda.
CITEŞTE ŞI: Aeroportul Henri Coandă, pe locul 44 în UE după traficul de pasageri, în 2013