Spaţiul aerian în zona de nord a Dobrogei a fost închis! Conform unui comunicat de presă transmis, joi seara, de Ministerul Apărării Naționale (MApN), decizia a fost luată în contextul riscului prezentat de dronele lansate de ruși pe teritoriul Ucrainei, lângă România. Măsura vizează o zonă de aproximativ 30 de kilometri, restricțiile fiind aplicate între localitățile Sulina și Galați. Potrivit reprezentanților MApN, este vorba de o măsură preventivă. Deocamdată, nu se știe pentru cât timp ca fi în vigoare această decizie.
„Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m”, a anunțat MApN.
Oficialii adaugă faptul că autoritățile aeronautice au fost notificate cu privire la noile restricții de zbor. Câtă vreme măsura va fi în vigoare, în nordul Dobrogei nu va fi permis accesul aeronavelor. Excepție vor face aeronavele de stat, iar aici sunt incluse elicopterele SMURD.
Ministerul Apărării Naționalea mai transmis că zborurile aeroportului din Tulcea nu vor fi afectate în urma acestei decizii: „Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate. Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor. Pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”.
În România există restricții de zbor în spațiul aerian aflat la granițele cu Ucraina încă din luna mai 2022, în urma izbucnirii războiului început de ruși. Decizia s-a aplicat pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m, amintește MApN.