Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale, Diana Mereu, a afirmat că este important ca informaţiile care ajung la consumatori să fie clare, coerente, astfel încât oamenii să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate.
„Este foarte important să vorbim despre publicitate, un subiect extrem de important în contextul actual. Informaţiile care ajung la consumatori este important să fie clare, corecte, coerente, adaptate nivelului lor de înţelegere, astfel încât ei să poată lua decizii corecte cu privire la starea lor de sănătate. Ne aflăm astăzi într-un context în care numărul de produse accesibile pacienţilor şi consumatorilor este foarte mare, volumul de informaţii cu care aceştia interacţionează este la fel de mare, astfel că sunt anumite presiuni puse pe umerii lor pentru a lua anumite decizii corecte în ceea ce priveşte sănătatea. Totodată, informaţiile care ajung la ei uneori sunt incomplete, incorecte, chiar înşelătoare. Acest lucru se datorează anumitor derapaje care există în comunitatea comercială, derapaje care ar putea fi evitate în contextul unui cadru legislativ clar, complet, transparent. Vorbim de medicamente fără prescripţie medicală, de suplimente alimentare şi dispozitive medicale”, a spus Mereu.
Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszo Attila, a declarat că în Parlament sunt discuţii privind necesitatea modificării Legii publicităţii.
„Mai apare în discuţiile din Parlament necesitatea modificării Legii publicităţii. Cred că cu toţii suntem de acord, avem o datorie de informare, de educare. Cred că avem şi datoria de a avea reglementările să nu ducem în eroare pe nimeni, să nu oferim informaţii greşite şi în acelaşi timp concurenţa dintre competitori să fie loială într-o piaţă”, a spus senatorul.
Potrivit managerului Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, ar fi necesare măsuri de coerciţie în ceea ce priveşte reclamele mincinoase.
„Eu cred în măsuri de coerciţie. Cred că suntem o generaţie de oameni needucaţi şi pe care nu îi putem educa sau nu ne putem educa decât prin măsuri de coerciţie. Atâta timp cât nimeni nu le îngrădeşte să facă aceste reclame mincinoase, nu o să putem rezolva nimic. Eu cred că aceste reclame mincinoase trebuie amendate. În paralel cu acest lucru, cred că trebuie de la început să ne educăm copii, generaţiile, cu ce au de făcut, pentru că aceste suplimente alimentare câteodată sunt benefice, dar câteodată sunt extrem de dăunătoare”, a susţinut medicul.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, consideră că legislaţia în domeniu din România ar trebui corelată cu cea europeană.
„Multe state membre ale UE au reglementată situaţia publicităţii la medicamente, aceste terapii neconvenţionale. Practic, nu prea găseşti, nu prea vezi, nu că nu ar exista şi acolo diverse persoane care încearcă să aducă în atenţia pacienţilor tot felul de soluţii paralele cu tratamentul medicamentos, dar există reglementare. (…) Trebuie să grăbim pasul, să ajungem şi noi la nivel european şi să ne corelăm cu legislaţia europeană. Nici nu ar fi mare lucru de făcut, nu trebuie să inventăm noi legislaţia, trebuie doar să adaptăm ceea ce există şi să putem să implementăm în România. (…) Pacientul, de multe ori nu ştie ce este sigur pentru el şi de ce are nevoie. De aici intervin autorităţile pentru a-i proteja”, a spus Radu Gănescu, care este şi vicepreşedintele Forumului European al Pacienţilor.
Potrivit acestuia, în lipsă de alte soluţii, mulţi pacienţi încearcă să găsească tratamente pe diverse patologii şi apelează la produse care apar în reclamele „neconforme cu legislaţia, neconforme cu realitatea, de multe ori înşelătoare”.
„Este nevoie de o legislaţie foarte bine împământenită, ce este mai grav, că ele au o bază de propagandă în online care este absolut necontrolabilă de nicio autoritate din România. Online se vede cel puţin pe reţele de socializare că este plin de astfel de anunţuri, de astfel de reţete, de terapii care vindecă de la diabet până la cancer sau lucruri de genul acesta pe care orice profesor sau medic din România nu ar putea să recomande. Lucrurile sunt scăpate de sub control, nu este de ieri, de astăzi această problematică, ţine de ani de zile”, a explicat Gănescu.