Specialiștii, apel către Klaus Iohannis. Chiar dacă numărul paturilor la ATI crește în fiecare zi și primim tot mai mult sprijin de la țările vecine, se pare că nu rezolvăm problemele legate de pandemie.
Sorin Paveliu spune că avem o falsă protecție a economiei care oricum va avea de suferit și că pentru a nu se fi ajuns aici trebuia să luăm măsuri acum ceva vreme.
”Infrastructura medicală pe care Guvernul se zbate să o pună în momentul de față la dispoziție nu rezolvă absolut deloc problema. Să fie clar. Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic. Nu oprim cu nimic evoluția acestei infecții și a numărului de decese. Din păcate aceste informații nu sunt oferite de acest așa zis grup de comunicare strategică. (Nu comunică public) și numărul de persoane care decedează în secțiile de terapie intensivă.
Lumea crede că dacă s-au operaționalizat niște paturi de terapie intensivă în niște containere viața lor este în siguranță. Nu, este doar o ultimă oprire înainte de a merge la cimitir. Asta este realitatea. Noi nu mai putem să ne batem cu această pandemie în luna care urmează decât dacă luăm măsurile care să împiedice transmiterea virusului. Despre asta vorbim. Nu prin protecția economiei. Este o falsă protecție a economiei.
Avem nevoie de intervenția Președintelui României pentru a declara starea de urgență. În decretul de declarare a stării de urgență pot fi enumerate o serie de măsuri care sunt sau urmează să fie aprobate de Parlament. În felul acesta se asigură constituționalitatea.
Iar în intervalul de lockdown sau de stare de urgență, care nu trebuie să dureze mai mult de două, trei săptămâni, există timp suficient ca un Parlament conștient de această situație gravă să adopte legile necesare în așa fel încât să ne batem cu virusul împiedicând transmiterea. Mă refer la carantină. Mă refer la verificarea persoanelor care ies din zonele calamitate către București, de exemplu. Din jurul Bucureștiului o să iasă pe o declarație pe proprie răspundere care nu înseamnă nimic. Nu, persoanele care ies dintr-o zonă în care există 10% persoane infectate nu trebuie să iasă din zona respectivă decât dacă sunt testați. Pentru asta îți trebuie o lege”, a explicat Paveliu la RFI.
Citește și: O pacientă cu Covid-19 din cei 10 transferaţi în Ungaria, aflată în stare critică, a murit