Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

Deși cele mai multe medicamente împotriva demenței sunt ineficiente, câteva dintre acestea sunt oarecum utile, potrivit neurologilor și psihiatrilor reuniți recent la Berlin pentru a revizui orientările medicale referitoare la tratamentul demenței, informează agenția DPA.
Iulian Tudor
09 feb. 2016, 11:16
Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

De exemplu, inhibitorii acetilcolinesterazei ar putea stimula capacitatea pacienților de a desfășura activitățile de zi cu zi, au spus experții în timpul prezentării orientărilor revizuite.

De asemenea, ei au declarat că speră ca tratamentele ar putea încetini sau chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna cauză a demenței, precum și alte forme ale funcției cognitive aflate în declin.

„Sunt tot mai multe dovezi că demența Alzheimer nu este doar o chestiune de soartă, a remarcat dr. Frank Jessen, director al Departamentului de Psihiatrie și Psihoterapie de la Spitalul Universitar din Koln. ‘Există, probabil, căi de a reduce riscul de a dezvolta o asemenea tulburare. Regula de aur este: ceea ce ajută inima, ajută, de asemenea, creierul”, a declarat specialistul, potrivit Agerpres.

Tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, fumatul și excesul de greutate cresc riscurile de a apariție a demenței, spun experții. Exercițiile fizice și viața socială activă pot ajuta la încetinirea dezvoltării simptomelor, care pot include pierderea de memorie, dificultăți în planificare și organizare, dezorientare și modificări de personalitate.

Nu există nici o „dieta anti-demență” ca atare, au spus experții, care au precizat că există dovezi că peștele este benefic ca și așa-numita dietă „mediteraneană”, caracterizată prin consumul de fructe, legume, nuci, cereale, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, precum și prin limitarea consumului de carne roșie și sare.

Experții consideră contraindicată administrarea medicamentelor de substituție hormonală pentru prevenirea demenței, mai notează agenția DPA.

Un număr de 1,5 milioane de persoane cu acest tip de afecțiune trăiesc în Germania, doua treimi dintre ei suferind de boala Alzheimer, iar numărul este în creștere, în contextul îmbătrânirii populației.

Membrii familiei care au grijă de pacienții cu demență ar trebui să primească mai multă susținere, susțin experții. În viziunea lui Wolfgang Maier, fost președinte al Asociației Germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică (Deutsche Gesellschaft für Psychiatrie und Psychotherapie, Psychosomatik und Nervenheilkunde, DGPPN) și unul dintre inițiatorii revizuirii ghidului medical cu privire la demență, îngrijirea personală ar trebui privită ca fiind la fel de importantă cum este tratamentul medicamentos.

„Așadar, facem apel la consiliere sistematică și la servicii de instruire pentru rude”, a spus specialistul.

La începutul anului a intrat în vigoare o lege germană care acordă tuturor celor care necesită îngrijire pe termen lung accesul egal la beneficiile asigurărilor de sănătate indiferent dacă sunt necesare din cauza demenței sau fragilității fizice. Mai mult decât atât, legea ușurează o parte din povară rudelor care acordă ajutor bolnavilor și se asigură că aceștia sunt mai bine acoperiți de pensii și de asigurări de șomaj.

Doar jumătate dintre germanii care suferă de demență au fost recunoscuți ca atare de către furnizorii de servicii de sănătate, potrivit experților din cele două organizații responsabile pentru revizuirea ghidului medical privind demența: DGPPN și Asociația Neurologică Germană (Deutschen Gesellschaft für Neurologie, DGN). Și chiar mai puțini dintre aceștia au beneficiat până acum de un tratament în conformitate cu standardele medicale, au mai menționat experții citați de agenția de presă DPA.

Citeşte şi 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni