Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

Deși cele mai multe medicamente împotriva demenței sunt ineficiente, câteva dintre acestea sunt oarecum utile, potrivit neurologilor și psihiatrilor reuniți recent la Berlin pentru a revizui orientările medicale referitoare la tratamentul demenței, informează agenția DPA.
Iulian Tudor
09 feb. 2016, 11:16
Specialiştii au descoperit căi prin care se poate reduce riscul de a dezvolta demenţa

De exemplu, inhibitorii acetilcolinesterazei ar putea stimula capacitatea pacienților de a desfășura activitățile de zi cu zi, au spus experții în timpul prezentării orientărilor revizuite.

De asemenea, ei au declarat că speră ca tratamentele ar putea încetini sau chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comuna cauză a demenței, precum și alte forme ale funcției cognitive aflate în declin.

„Sunt tot mai multe dovezi că demența Alzheimer nu este doar o chestiune de soartă, a remarcat dr. Frank Jessen, director al Departamentului de Psihiatrie și Psihoterapie de la Spitalul Universitar din Koln. ‘Există, probabil, căi de a reduce riscul de a dezvolta o asemenea tulburare. Regula de aur este: ceea ce ajută inima, ajută, de asemenea, creierul”, a declarat specialistul, potrivit Agerpres.

Tensiunea arterială mare, diabetul zaharat, fumatul și excesul de greutate cresc riscurile de a apariție a demenței, spun experții. Exercițiile fizice și viața socială activă pot ajuta la încetinirea dezvoltării simptomelor, care pot include pierderea de memorie, dificultăți în planificare și organizare, dezorientare și modificări de personalitate.

Nu există nici o „dieta anti-demență” ca atare, au spus experții, care au precizat că există dovezi că peștele este benefic ca și așa-numita dietă „mediteraneană”, caracterizată prin consumul de fructe, legume, nuci, cereale, grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, precum și prin limitarea consumului de carne roșie și sare.

Experții consideră contraindicată administrarea medicamentelor de substituție hormonală pentru prevenirea demenței, mai notează agenția DPA.

Un număr de 1,5 milioane de persoane cu acest tip de afecțiune trăiesc în Germania, doua treimi dintre ei suferind de boala Alzheimer, iar numărul este în creștere, în contextul îmbătrânirii populației.

Membrii familiei care au grijă de pacienții cu demență ar trebui să primească mai multă susținere, susțin experții. În viziunea lui Wolfgang Maier, fost președinte al Asociației Germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică (Deutsche Gesellschaft für Psychiatrie und Psychotherapie, Psychosomatik und Nervenheilkunde, DGPPN) și unul dintre inițiatorii revizuirii ghidului medical cu privire la demență, îngrijirea personală ar trebui privită ca fiind la fel de importantă cum este tratamentul medicamentos.

„Așadar, facem apel la consiliere sistematică și la servicii de instruire pentru rude”, a spus specialistul.

La începutul anului a intrat în vigoare o lege germană care acordă tuturor celor care necesită îngrijire pe termen lung accesul egal la beneficiile asigurărilor de sănătate indiferent dacă sunt necesare din cauza demenței sau fragilității fizice. Mai mult decât atât, legea ușurează o parte din povară rudelor care acordă ajutor bolnavilor și se asigură că aceștia sunt mai bine acoperiți de pensii și de asigurări de șomaj.

Doar jumătate dintre germanii care suferă de demență au fost recunoscuți ca atare de către furnizorii de servicii de sănătate, potrivit experților din cele două organizații responsabile pentru revizuirea ghidului medical privind demența: DGPPN și Asociația Neurologică Germană (Deutschen Gesellschaft für Neurologie, DGN). Și chiar mai puțini dintre aceștia au beneficiat până acum de un tratament în conformitate cu standardele medicale, au mai menționat experții citați de agenția de presă DPA.

Citeşte şi 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Aproape 25.000 de români au fugit din țară trecând ilegal granița în regimul comunist
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!