Specialiştii avertizează: Vremea rea afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi

Persoanele care suferă de boli cronice au cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor meteorologice. Stricarea bruscă a vremii poate fi picătura care umple paharul în cazul unei afecţiuni ţinute sub un control precar. Iar neplăcerile „de sezon“ nu-i ocolesc nici pe cei aparent sănătoşi.
Alina Costache
25 oct. 2017, 15:55
Specialiştii avertizează: Vremea rea afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi

Atunci când temperatura aerului scade cu un grad Celsius în decurs de o zi, numărul infarctelor creşte cu 2%, arată un studiu realizat la Şcoala de Igienă şi de Medicină Tropicală din Londra.

Observaţia nu constituie o surpriză pentru medici, deoarece mecanismele prin care frigul „atacă” inima sunt cunoscute. Mai puţin clar este motivul pentru care schimbările meteorologice se „simt” în articulaţii.
Ce este meteosensibilitatea?

Fiecare persoană resimte diferit schimbările meteorologice. Există meteosensibili, meteoadaptabili şi meteodependenţi.

Vremea ploioasă triplează frecvenţa durerilor de cap în rândul copiilor şi adolescenţilor

Meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomelor unor boli pe fondul schimbării bruşte a vremii şi, potrivit unui studiu citat de BBC, afectează una din trei persoane.

Meteodependenţa este exprimată prin afectarea echilibrului psihic sub influenţa schimbărilor atmosferice.

Meteoadaptabilii sunt cei mai norocoşi din acest punct de vedere, „imuni” la oscilaţiile meteo.
Articulaţiile, un barometru subiectiv

Pentru unele persoane care suferă de reumatism, articulaţiile sunt un adevărat barometru: încheieturile înţepenesc sau devin dureroase chiar înainte de „stricarea” vremii. Pentru alţii, aceste simptome apar după ce condiţiile meteo se ameliorează, ca un efect întârziat al frontului de aer rece.

Deşi nu au o explicaţie clară pentru aceste fenomene, medicii nu le consideră folclor şi nici autosugestie, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei experimentează personal astfel de senzaţii.

Care poate fi explicaţia? Artroza reprezintă o degenerare a cartilajului articular, însoţită de inflamaţie, care afectează mai ales genunchii, şoldurile şi degetele mâinii.

Potrivit unor teorii, presiunea atmosferică scăzută şi umezeala crescută (deci, vremea ploioasă) ar favoriza umflarea articulaţiilor. În plus, vremea rece provoacă o rigiditate musculară, ceea ce le solicită mai mult.

Alte voci spun că schimbările meteo nu produc nicio modificare în articulaţii şi că doar ne fac să resimţim mai puternic durerile la acest nivel.

Indiferent de realitate, este important ca fiecare dintre noi să îşi cunoască organismul şi să-şi adapteze stilul de viaţă astfel încât să atenueze şi să prevină apariţia acestor simptome.

Soluţii antianchiloză

Poartă mănuşi atunci când ieşi din casă.
Dacă te pregăteşti să faci efort în aer rece, acordă-ţi câteva minute de încălzire a muşchilor.
Urmează tratamentul prescris de medic.
Aplică seara comprese calde pe articulaţiile dureroase, la temperaturi de cel mult 45 de grade Celsius, pentru a nu leza pielea.
Poţi adăuga în apa caldă sau pe pânza umezită două-trei picături de ulei esenţial de măghiran.
De asemenea, compresele calde cu infuzie de brânca ursului dezmorţesc încheieturile.
Masează muşchii din vecinătatea articulaţiei cu unguente pe bază de tătăneasă sau de gălbenele.

Persoanele care suferă de spondiloză cervicală (artroza coloanei vertebrale, care duce la îngustarea orificiilor prin care vasele vertebrale ajung la creier şi provoacă ameţeli) trebuie să facă mişcări de flexie, de extensie şi de rotire a capului şi să evite somnul pe o pernă prea înaltă.

Persoanele care suferă de probleme cardiovasculare trebuie să fie şi mai precaute odată cu venirea sezonului rece.

Atunci când temperaturile exterioare scad, organismul se adaptează pentru a menţine sângele cald, îngustând arterele.

Acest lucru se petrece mai ales la periferie, motiv pentru care persoanele cu circulaţie deficitară suferă din cauza răcirii picioarelor şi mâinilor. În plus, inima va „munci” mai mult pentru a trimite la ţesuturi oxigenul vital.

Pentru cei care suferă de boli cardiace, precum cardiopatia ischemică, acest efort suplimentar înseamnă mai multe crize dureroase de angină pectorală, mergând uneori până la infarct miocardic. Îndeosebi vântul rece pune probleme cardiacilor, pentru că „fură” mai multă căldură din corp.

Chiar şi o banală răceală se adaugă riscului de infarct, prin intermediul substanţelor chimice care se eliberează în corp şi care pot inflama şi inima.
Cum îţi păstrezi căldura corpului

Medicii recomandă purtarea de haine călduroase, în straturi, care să păstreze între ele aerul cald, sub forma unui strat izolator.
Protejează-ţi inclusiv mâinile, picioarele şi capul, pentru a nu pierde căldură la acest nivel.
Evită să consumi băuturi alcoolice înainte de a ieşi din casă sau când eşti afară. Iniţial îţi vor da o senzaţie de căldură, pentru că dilată vasele de sânge din piele, dar efectul este temporar, pentru că astfel organismul va proteja mai greu organele interne.
Întreabă-ţi medicul dacă trebuie să măreşti dozele de medicamente.
Ţine la îndemână flaconul cu nitroglicerină. Această substanţă are efect de lărgire a vaselor de sânge, de aceea scurtează crizele dureroase.

Factorii care ne fac meteosensibili

Meteosensibilitatea poate afecta şi persoanele care au suferit intervenţii chirurgicale sau traumatisme (fracturi, rupturi de muşchi). În cazul lor, barometrul este reprezentat de zonele „cicatrizate”.

Chiar şi cei sănătoşi pot avea probleme, specialiştii fiind de părere că aceste simptome semnalează predispoziţia de a suferi de afecţiuni la nivelul respectiv, peste ani.

Faptul că sexul feminin este mai afectat de meteosensibilitate se explică şi prin faptul că afecţiunea depinde şi de anumite bioritmuri fizice, mentale şi emoţionale.

ATENȚIE! În general, suferinţele degenerative de tipul artrozei creează probleme toamna.

„Lucrurile sunt legate de aşa-numita meteosensibilitate, care este o realitate, deşi nu are o bază ştiinţifică foarte bine pusă la punct până în momentul acesta. Durerile se agravează la schimbarea vremii, mai exact la modificarea presiunii atmosferice şi în perioadele de umezeală şi de frig.

Mai ales variaţiile bruşte ale presiunii se resimt în articulaţii. Simptome similare pot apărea şi după traumatismele articulare sau la nivelurile unde au avut loc fracturi. De trei ori mai multe femei decât bărbaţi sunt afectate de condiţiile meteo.” susține Dr. Daniela Opriş, medic specialist medicină internă și doctor în ştiinţe medicale Spitalul Clinic „Sf. Maria” pentru Adevărul.ro.

Citeşte şi Cancerul la sân omoară câte o femeie la fiecare trei ore. Tot ce trebuie să ştii despre boală, într-un singur website

 

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul care îți taie pofta de țigări. Se găsește la orice supermarket și te ajută să spui stop fumatului
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis! CCR îi distruge visul pentru Cotroceni: E mult mai grav
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit o legendă
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Microplasticele din aer, suspectate că ar cauza cancer pulmonar și de colon
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: marii chitariști ai rockului