Cum reacționează corpul tău atunci mănânci cartofi reci. Cele mai recente cercetări ale experților au scos la iveală cum un aliment simplu și comun poate avea efecte neașteptate asupra sănătății noastre. Inflamația este un proces care poate avea loc în organism și, de multe ori, trece neobservat până când devine problematic, manifestându-se prin diverse simptome. Cu toate acestea, inflamația poate fi prevenită printr-o alimentație adecvată.
În societatea occidentală, prevalența bolilor inflamatorii imunomediate (IMID), cum ar fi spondilita anchilozantă, psoriazisul sau artrita reumatoidă, este estimată la aproximativ 7%. În afară de factorii genetici, obiceiurile alimentare pot contribui semnificativ la inflamație. Aceasta subliniază importanța cunoașterii alimentelor care ne ajută să prevenim inflamația și a celor care pot agrava această condiție.
IMID-urile reprezintă un grup eterogen de boli cronice care împărtășesc secvențe inflamatorii comune și o dereglare a sistemului imunitar. Un rol esențial îl joacă intestinul, organul din care pornesc multe tulburări inflamatorii: între 2,5 și 3 milioane de locuitori ai Europei sunt afectați de boala inflamatorie intestinală. Acest fapt indică existența unei probleme alimentare majore care necesită atenție și remediere.
Pe lângă principiile de bază ale eliminării sau limitării alimentelor dăunătoare, experții în dietele antiinflamatorii, precum Sandra Moñino, propun metode mai puțin explorate, cum ar fi consumul de cartofi reci. Acești cartofi conțin amidon rezistent, care, după răcire, ajunge în colon și se transformă în hrană pentru bacterii, producând acid butiric, un antiinflamator natural. Moñino a recomandat în La Voz de Galicia o rețetă simplă: se fierbe cartoful, se lasă la răcit timp de 12 ore, apoi se taie felii și se condimentează cu turmeric, ghimbir și ulei de măsline extravirgin.
Dacă dieta noastră este bogată în carbohidrați rafinați, zaharuri, produse din carne procesată, grăsimi saturate și alcool, suntem predispuși la procese inflamatorii. Pentru a preveni aceste situații, nu doar tipul alimentelor consumate contează, ci și modul în care sunt preparate.
La fel ca și cartoful rece, există o mare diversitate de alimente accesibile și de cost redus care ne pot ajuta să prevenim inflamația cronică. Conform OCU, alimentele integrale, fructele și legumele trebuie să fie nelipsite în dietă:
– Alimente integrale: au un indice glicemic scăzut și un conținut ridicat de fibre.
– Acizi grași omega-3: se găsesc în principal în peștele gras, nuci și semințe de in.
– Alimente bogate în carotenoide, flavonoide, compuși organosulfurici, acizi fenolici: fructe și legume de sezon, cacao pură și ulei de măsline.
Durerea articulară și osoasă poate deveni un companion neplăcut începând cu vârsta a treia. Articulațiile umflate generează o durere considerabilă și pot duce la o imobilitate severă. În aceste cazuri, dieta antiinflamatoare devine deosebit de importantă, și așa cum a demonstrat un studiu recent: cu o alimentație care prioritizează alimentele potrivite, durerea moderată a scăzut cu 37% și durerea acută cu până la 45% în rândul participanților, relatează 20minutos.es.