„Această cercetare indică valoarea substanțelor chimice vegetale, numite polifenoli, în dietă. Acești compuși, care abundă în legumele verzi, au proprietăți antiinflamatorii și par să fie printre cei mai puternici pentru reducerea riscului de degenerare a creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a explicat Laura Clark, dietetician, pentru The Telegraph.
Varza kale este recunoscută pentru conținutul său bogat în flavonoli, antioxidanți care protejează celulele și reduc inflamația. În plus, conține glucosinolați, transformați în intestin în sulforafan, un compus cunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene.
Pentru o pregătire delicioasă, Laura Clark recomandă sotarea verzei kale.
„Adăugați puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi și fulgi de ardei roșu într-o tigaie încinsă. Adăugați varza kale tocată mărunt și gătiți până când se ofilește. Se stoarce puțin suc de lămâie.”, explică specialistul.
Prazul este o sursă excelentă de amidon, o fibră prebiotică esențială pentru sănătatea intestinală. Această fibră stimulează producerea de acizi grași în intestin, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și funcția cognitivă.
„Modul meu preferat de a mânca praz este să îl pun într-o supă, amestecat cu alte legume verzi pline de nutrienți”, adaugă Laura Clark.
Varza aduce un aport semnificativ de vitaminele K și C, dar și de fibre, fiind un aliat în reducerea inflamației. Clark recomandă prăjirea verzei cu condimente.
„Îmi place să prăjesc varza cu mult ghimbir, usturoi și ardei iute. Într-o oală, încălzesc 1 lingură de ulei, adaug 2 căței de usturoi, 1 linguriță de ghimbir proaspăt răzuit și un ardei iute roșu tăiat mărunt. Adaug varza creață mărunțită și prăjesc încă 3-5 minute. Se stropește cu ulei de susan înainte de servire.”, a mai spus acesta.
Mazărea este o legumă bogată în proteine, vitamine și antioxidanți, fără grăsimi animale saturate. Pe lângă vitamina C și fier, mazărea contribuie la sănătatea generală, fiind ușor de adăugat în salate și alte preparate.
Sfecla roșie este un aliment complex, bogat în antioxidanți și vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Este, de asemenea, recunoscută pentru capacitatea sa de a combate cancerul și îmbătrânirea creierului.
Clark recomandă diverse modalități de consum.
„Sfecla roșie se poate consuma în stare crudă, sub formă de suc proaspăt, în salate de crudităţi, fiartă sau în diverse preparate gătite.”, a mai declarat cercetătorul, în încheiere.