În 2004, experţii de la Met Office Hadley Centre, din Marea Britanie, au calculat că emisiile de carbon produse de om au dublat riscul apariţiei unui val de căldură extremă pe perioada verii, prin comparaţie cu media istorică. Statistic, un astfel de eveniment – cu temperaturi care depăşesc cu 1,6 grade Celsius media pentru perioada iunie-august între 1961 şi 1990 – ar avea loc la fiecare 52 ani, adică de două ori într-un secol.
Citeşte şi Micile erupţii vulcanice ar încetini încălzirea climei
În noul studiu, aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a schimbat scenariul, potrivit noilor date despre încălzirea climatică, prelucrate cu cele mai performante metode informatice. Rezultatele obţinute arată că, în condiţiile actuale ale încălzirii globale, se vor înregistra două valuri de căldură la fiecare zece ani, nu două pe secol.
Asemenea studiului precedent, noua cercetare s-a concentrat pe Franţa, Germania şi Italia, ţările cele mai afectate în 2003 de cea călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa. În 2008, un studiu a menţionat că peste 70.000 de persoane au murit în 16 ţări din cauza valului de căldură.
Citeşte şi Septembrie 2014, cea mai caldă lună septembrie înregistrată pe Pământ din 1880 şi până acum
În evaluarea lor din 2004, experţii britanici au descoperit că, din punct de vedere statistic, un eveniment precum canicula din 2003 – atunci când s-a înregistrat o depăşire de 2,3 grade Celsius a temperaturilor medii pe termen lung – avea probabilitatea de a se repeta la o mie de ani sau mai mult. În prezent, experţii estimează că probabilitatea apariţiei unei astfel de canicule este de o dată la fiecare 127 ani.
Studiul se bazează pe patru modele, care estimează cum va evolua încălzirea globală până în anul 2.100 – fiecare bazat pe niveluri diferite de emisii de gaze cu efect de seră.
Citeşte şi Antarctica pierde gheaţă cât greutatea Everestului la fiecare doi ani
Potrivit cercetătorilor, chiar şi în scenariul cel mai optimist, „până în anii 2040′, o vară la fel de fierbinte ca aceea din 2003 va fi ceva foarte banal”.
Publicarea acestui studiu survine în contextul în care la Lima au loc în prezent negocieri internaţionale privind schimbările climatice, cu scopul de a ajunge la un acord pentru a limita creşterea temperaturii globale la 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială.