Specialistul Mircea Miclea a supus unei analize dure „proiectul de suflet” al lui Iohannis, „România educată”. Expertul susține că documentul include o serie de soluții greșite și „banalități solemne” menite să promoveze o imagine propagandistă, fapt ce poate fi dedus de numărul mare de poze din interiorul documentului și persoanele implicate în consultare.
„O prostie repetată de 10.000 de oameni rămâne însă o prostie. Să nu confundăm adevărul cu numărul de voci care spun o propoziție”, critică Mircea Miclea.
Mircea Miclea și-a exprimat părerea cu privire la ideea de a face Evaluarea Națională, opțională.
„Soluția de acum, de a face Evaluarea Națională opțională și de a face prevalentă admiterea direct la liceu e total greșită. Îi face pe elevii de gimnaziu să nu mai învețe materia de Evaluare Națională, ci doar subiectele la care se dă admitere. Nu mai contează nimic din gimnaziu, din clasa a V-a dacă mă gândesc că mă duc la Lazăr, știu din ce dau examen și la aia mă pregătesc, nu mai învăț nimic altceva. Asta este un dezastru.” a precizat specialistul în educație Mircea Miclea.
Specialistul în educație a mai criticat și conceptul de Bacalaureat Unitar, o măsura care ar contrazice în mod logic faptul că liceele au profiluri diferite, unde elevii studiază materii în funcție de specilizări.
„O altă soluție greșită este Bacalaureatul unitar, care să aibă în spate „un trunchi comun”. Asta înseamnă că tu încerci timp de 4 ani să diferențiezi liceele prin ce anume studiază elevii la acele licee, iar în spatele acestei diferențieri stă un proces de orientare în carieră. Adică tu i-ai orientat la ce liceu să meargă, iar apoi îi uniformizezi dând un bacalaureat unitar. La ce bun diferențierea dacă totul e unitar la final? Și apoi acest Bacalaureat unitar cu trunchi comun va fi o uniformizare din păcate în jos.”, a mai precizat Miclea pentru edupedu.